RSS

Alhamdulillah, dah 2 tahun!

Bismillahirahmanirahim


 Alhamdulillah atas segala nikmat kurniaNya.. puteri saya sudah memasuki ke angka 2. Cepatnya masa berlalu, baru je semalam rasanya duk sakit-sakit kat Saint Elizabeth, baru je semalam saya rs tengok dia merah-merah di pangkuan saya. Tup tup dah masuk 2 tahun dah dia


Peningkatan  Iman paling ketara~~ suka main dengan baby doll. Teddy bear ke, apa2 yang boleh peluk semua di buat baby. Tapi saya suka dengan sikap dia yang ni. Kalau duk tengok kartun yang ada baby, walaupun baby  binatang, terus dia ambil watak sebagai emak yang sedang menjaga baby, dodoikan baby, bla bla ,isnt that sweet? 



Gambar kat atas ni baby doll yang baru. Kisahnya macam ni.. waktu abgfiz dan Iman ke klinik untuk check up 2 years old, doc minta abgfiz bawa Iman ke klinik gigi. Waktu di klinik gigi, doc letakkan wax di gigi Iman dan hadiahkan berus gigi. Habit Iman pulak, jumpa je berus gigi terus nak berus gigi dia. Lama pulak tu, kadang-kadang satu hari keje nye duk berus gigi.. hingga rosak berus tu! Disebabkan oleh wax tu, Iman tak boleh makan benda keras, tak boleh berus gigi selama 6 jam. Bila doc tak bagi beruskan gigi Iman, melalak tak ingat la dia. Last-last doc bagi baby doll yang belah kiri tu. Satu hari tu duk pegang je baby doll tu.

Waktu check up tu juga, Hb Iman diambil..malangnya Hb Iman rendah sangat, 4! Kata doc di tahap bahaya tu. Jadi kerana Hb yang rendah tu... Iman kena ambik darah di Quite ~~ ape entah. Lupa dah nama tempat tu. kt situ ada pulak baby doll yang memang menyerupai baby, boleh bagi ssusu, buka diaper bla bla bla.. Iman suka pulak main dengan baby doll tu. Melalak-lalak tak nak lepaskan waktu nak balik tu. Akhirnya abgfiz singgah Target untuk beli baby doll tu. Pandai pulak dia pilih baby doll , Bath time baby. Boleh buka baju, diaper, bla bla bla...

Tapi balik rumah, dibogelkan baby doll tu. Duk peluk ke hulu ke hilir baby doll tu sehingga waktu tidur, tidur pun duk peluk baby doll yg bogel tu! Kelakar sangat. Tapi saya seronok tengok dia main dengan baby tu..



Ibu sedang pakaikan baju dan diaper baby.~ ada gaya ibu tak?


 Dengan Muizz Muizz pun duk main barang baby tu..


 Yey~ masa untuk tukar diaper!!



Sempena hari lahir Iman, saya buatkan kek coklat. Saya amik resepi di Joyofbaking. Memang best, tapi... banyak guna gula dan tak menyihatkan.  Waktu buat ni saya fikir banyak kali, hehe.. tapi saya fikir balik, bukan selalu saya buat, jadi saya meneruskan agenda saya itu .. huhu =(






Resepi dia.. saya copy and paste je. Malas nak menaip!


Chocolate Cake: Preheat oven to 350 degrees F (177 degrees C) and place rack in center of oven. Butter, or spray with a nonstick vegetable spray, and line with parchment paper, two - 9 x 2 inch deep (23 x 5 cm) round baking pans.
In a stainless steel or heatproof bowl place the chopped unsweetened chocolate and cocoa powder. Pour the boiling water over the chocolate and cocoa powder and stir until they have melted. Set aside to cool while you make the batter.
In a separate bowl, whisk to combine, the flour, baking powder, baking soda, and salt. 
In the bowl of your electric mixer, or with a hand mixer, beat the butter until smooth and creamy. Gradually add the sugar and continue beating until the mixture is fluffy (this will take about 3-5 minutes). Add the eggs, one at a time, mixing well after each addition. Scrape down the sides of the bowl as needed. Add the vanilla extract and melted chocolate mixture and beat to combine.
Add the milk and flour mixtures in three additions, beginning and ending with the flour mixture. Beat only until the ingredients are incorporated.
Divide the batter evenly between the two prepared pans and smooth the tops. Bake for about 35 - 40 minutes or until a toothpick inserted in the center comes out clean and the tops spring back when lightly pressed. Remove from oven and place on a wire rack to cool for about 10 minutes. Then remove the cakes from their pans and cool completely on a greased wire rack before frosting.
Frosting:  Melt the chopped chocolate in a stainless steel bowl placed over a saucepan of simmering water. Remove from heat and let cool. Then place the melted chocolate, milk, confectioners sugar, salt, and vanilla extract in the bowl of your electric mixer, fitted with the paddle attachment. (Alternatively, you can use a hand mixer.) Add the pieces of softened butter and beat on low speed for about 2 minutes. When the frosting starts to come together increase the speed to medium and beat for about 2 to 3 minutes or until smooth. Scrape down the sides of the bowl with a rubber spatula. Increase the speed to high and beat the frosting for 1 - 2 minutes more or until it is of spreading consistency. If necessary, add more milk or sugar.
To Assemble: Place one layer of cake, top side down, on your serving plate and cover with a layer of frosting. Then place the second layer of cake, top side down, onto the first cake layer and then frost the top and sides of the cake with the remaining frosting. Can garnish with fresh fruit or shaved chocolate.
Serves 8 - 10 people.

Sources:



Chocolate Cake:
4 ounces (120 grams) unsweetened chocolate, chopped
1/3 cup (30 grams) unsweetened cocoa powder (not Dutch-processed)
1 cup (240 ml) boiling water
2 1/4 cups (295 grams) all purpose flour
2 teaspoons baking powder
1 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon salt
1 cup (226 grams) unsalted butter, room temperature
2 cups (400 grams) granulated white sugar
3 large eggs
2 teaspoons pure vanilla extract
1 cup (240 ml) milk
Frosting:
5 ounces (140 grams) unsweetened chocolate, chopped
1/3 cup (80 ml) milk
1/2 cup (113 grams) unsalted butter, softened and cut into pieces
4 cups (1 pound) (454 grams) confectioners (powdered or icing) sugar, sifted to remove lumps
1/8 teaspoon salt
2 teaspoons pure vanilla extract


Read more:http://www.joyofbaking.com/ChocolateButterCake.html#ixzz1V1Dq3LDG


 Magic Rise Oven~ hadiah dari ayah!

 Ummi? ummi buat kek je untuk Iman.. Biarpun bughuk benor. ekekek. Tak pandai saya nak decor-decor kek. Lagipun waktu saya buat ni, Muizz pun tolong buat jugak. Jadi, daripada boleh siapkan dalam 1 jam jadi berjam-jam saya buat. ekeke~~


 Gini la hobi Iman.. kalau ada banyak-banyak baby doll, usaha dia amik selimut dalam play pen Muizz selimutkan semua baby doll dia.


 Sampaikan tidur pun sebelahan dengan baby doll. Tak sedar saya dia tertidur ni. Sedar-sedar dah berdengkur!

Gaya tidur masa kini~~


p.s: semoga anak ummi ayah jadi anak yg soleh dan solehah dunia akhirat.. ameeeeen

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

4 comments:

.: D-Va :. said...

kak izaa!!! iman dan muizz makin comel. aaa dan sy makin rindu kat dorg. cepatlah sampai khamis ni. rasa mcm mimpi plak.

Wiyah said...

hape besday utk iman...smoga menjadi anak yg solehah..tak lama lagi dah jadi anak dara kan izza ;-)

AnaWahab said...

Comelnya Iman hehe rasa geram tengok...hahahaha..muizz pun da besar daa..Selamat Hari Lahir ke2 Iman :D

Aleyn said...

Happy Belated Birthday!!.....sekejap jer rasa kan

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan