RSS

Oh lama..

Lama sudah tidak berentry pada blog ni.. bersarang sudah blog ini. Alhamdulillah dikurniakan nikmat kesihatan walaupun tidak seperti dahulu namun, alhamdulillah makan dan minum kembali seperti biasa cuma selera masih kurang.

Kandungan minggu ini sudah masuk ke minggu 14.. alhamdulillah walaupun umminya tidak berapa sihat namun bayi alhamdulillah semakin sihat. Agaknya nutrien dari ummi banyak diambil oleh bayi. Pagi tadi jumpa midwife.. Allahuakbar takjub terasa apabila diperdengarkan heartbeat bayi. Syukur sangat2..

Tapi yang peliknya, berat ummi masih tidak bertambah.. sebelum pregnant berat badan 101 lbs ~46 kg, awal-awal pregnant berat turun pada 10 pound (= 5 kg) ~ 40 kg (teruk sangat masa ni..). Dah boleh makan ni, ingat bertambahla paling kurang 3 kg ke..tapi berat masih 99.6 lbs ~ 45 kg. Midwife pun terkejut.. kecik sangat badan.. Nak buat macam mana..dah genetic kecik-kecik..

Tapi setimpal kot dengan selera makan. Sekarang, ayam, ikan, telur memang tak berselera nak makan. Hanya ikan bilis goreng + sayur goreng = ush...enak sangat.. Mama kata dah ok dah. Buah pula, suka sangat strawberi.. masam tapi ish.. sedapla.. pelik sangat selera orang mengandung ni kan. Macam-macam benda yang tak tersangka.

Minggu ini pula, asyik salji je..bosan je tengok.. putih je.. xde langsung hijau. Setiap hari pulak tu salji. Huhu..terasala nak balik Malaysia.. huhu. Kalau keluar pun, hanya ke klinik atau appointment doctor kat hospital. Malasla nak keluar salji-salji ni.

Oh ya.. a million thanks goes to my beloved hubby.. sakit pening dijaga, makan minum dijaga, (jangan tak tahu.. kari masakan abg tu memang kalah kari mamak cuma iza tak boleh bau kari, jadi tak boleh rasa kari abg tu..) segala appointment dicatit dan diingati, walaupun sibuk tapi masih ada masa menjaga isteri yang sakit. Syukur tidak terhingga dikurniakan suami yang amat memahami dan cukup sabar.. semoga sem ni beroleh kejayaan.. insyaAllah..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

7 comments:

maryam izza said...

Alhamdulillah, long time no hear from u my dear huhu... syukur za beroleh kesihatan yg baik dan dikurniakan suami yg baik :)

Lady said...

Kalau Abg Afiz tak jaga bebetul or noti noti dengan iza, btau kak wan ye. heheh.

Jaga diri mommy~

za said...

kak eja: alhamdulillah..segalanya dipermudahkan..

kak wan: hehe.xdenye nk noti2..tp siyes die mmg alert segalanya.kdg appoinment sume..dia yg lebih tahu dr iza..wakaka.mmg bertuah dapat die..alhamdulillah..ala kak wan lebih kenal die kan..=)

k.lat said...

salam..za..a big smile for u..makan slow2..biasala pregnant..for ur info..i'm already pregnant..2months..tak pi cek doktor lagi..masa blum mengizinkan..u're the third i told between my frens..bukan apa..tak nak kecoh2..sb tak pi cek doktor lagi..k.lat tahu pregnant pon last 2weeks..busy sgt lagi ni sb baru masuk mengajar..insyaAllah next week baru gi klinik..jumpa doc..k.lat alhamdulillah..Allah kurniakan kesihatan yg baik..cuma mual2..tak muntah..yg tak tahan,angin satu badan sebab tak muntah..takpe..next time kita blh share pengalaman lagi..baca2 la surah maryam,yusof,taubat,luqman..i think u already know it..klu blh mkn kurma lagi bagus..k.lat tgh cuba amal mkn2 kurma,gud for our health n baby..ok ummi..take care..

NURUL IZZA said...

kak lat : wahh how suprise..tahniah..oh lupa bc sekali surah an nahl dan fatihah.imam shafie dulu, mak dia sokmo baca surah yasin n menyeru anak dlm kandungan supaya faham apa yg dibaca..alhamdulillah..rezeki cikgu latifah..hihi

k.lat said...

hehe..malu i..insyaAllah..moga2 kita selamat hingga bersalin..

nadiah sidek said...

sabar byk2 ye iza...ms pregnant mmg mcm2 perkara yg tak terduga blh berlaku. akk ms pregnant dulu pun Hb rendah sbb akk ni pembawa talassemia. Hb ms awal2 pregnant dulu tak smpai 9 pun...yg ada trait talasemia, Hb mmg rendah...paling tinggi pun 9 atau 10 je.

bykkn mkn hati, sayuran hijau utk naikkn Hb. amalkn jgk mkn kismis...akk ada terbaca yg kismis pun blh menaikkan Hb. alhamdulillah bila akk amalkn mkn kismis Hb akk naik ke 9. tp ms bersalin turun lak ke 8.3. tp alhamdulillah slmt semuanya...dan yg penting takyah tmbh darah. apa2 pun, cuba naikkn paras Hb tu ye...

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan