RSS

Belajar jawi, nasyid

Bismillahirahmanirahim

video



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kimbap roll

Bismillahirahmanirahim

Dah masuk musim sejuk, tapi officially 21 Dis nanti. Tahun ni tahun kedua sejuk awal, tahun pertama sewaktu kami datang ke sini, bulan 11 dah salji, tahun 2008. Tahun lepas, winter panas. Paling rendah pun suhu dalam -1 kalau tak silap. Tahun 2008, suhu pernah mencecah -30.

Lama saya tak berblog. Malas , tak punya masa hehe.. Malas sebenarnya. Minggu lepas saya craving kimbap. Kimbap ni sama je dengan sushi tapi beza. Sushi biasanya menggunakan seafood mentah ; tuna, salmon, hatta daging pun mentah. Kimbap pula lebih kepada bahan yang sudah di masak, sosej, ham, telur goreng, sayur, etc etc. Pertama kali saya makan sushi tika 1st year di USM. Langsung tak menyelerakan. Kedua, saya makan kimbap buatan adik-adik undergrad. Hmm.. sedap!

Teringin nak makan, saya IM fizah, adik undergrad yang suka masak ; unpredictable dia masak. Tapi katanya sibuk, jadi saya gobek google, list bahan, terus ke Walmart dan ke Oriental Mart. Alhamdulillah... bahan-bahan senang dapat dan sangat murah. Saya gunakan sushi rice, (beras Jepun- short grain rice) Ingatkan mahal beras tu, 99 sen per pound. Murah sangat!

Resepi saya ambil di sini.. Siap dengan step by step.

Beras sushi basuh hingga air jernih. Rendamkan beras dengan sea kelp. Saya tak beli sea kelp, jadi saya rendam beras tanpa letak apa-apa selama 30 mi. Kemudian, saya masak atas dapur seperti masak nasi biasa.



Sementara tu, rice vinegar + gula + garam : kacau hingga gula dan garam larut.


 Dah masak nasi, masukan rice vinegar dan kacau (jangan sampai hancur) dan saya letak biji bijan (white sesame seed) . Oh, sebelum tu, saya sangai dulu hingga garing.


 Filling :

- telur goreng, 
- sayur bayam yang direndam bersama air panas (blenched) toss dan perah supaya keluar air.
- carrot dan celery dipotong 3/8" dan saya rebus. Atau boleh stim kan.
- sosej - rebus





 Sapu minyak bijan terlebih dahulu ke atas seaweed sheet. 


 Disebabkan saya beli seaweed sheet yang pendek, jadi saya gabungkan dua helai. Oh ya, sushi mat saya beli satu set dengan wooden spoon  $1.89 je.


 Masukan nasi dan 'spread' ke atas seaweed sheet. Tinggalkan ruang 1/2 " di bahagian bawah dan 2 " dibahagian atas.


Susun 'filling' secara melintang, gulung. teknik nya boleh rujuk di website di atas.






Tada.......






Abgfiz tak suka makanan berasaskan ikan, terutama sushi dan makanan mentah. Kimbap ni dia makan 1 ketul je semalam. Selebihnya, snack untuk saya. Kat Malaysia, mahal tak bahan untuk buat kimbap?

p.s: tak sabar menanti...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan