RSS

Iman dan nasyid

Bismillahirahmanirahim

Alhamdulillah... anak sulung saya ni dari kecil memang suka nasyid. Tapi suka juga lagu princess. Yang kelakar, kalau dia tengah bernasyid.. segala tudung mau digayakan. Muekeke ^^ cumil~~, kan>>??


Iman sedang menyanyi lagu Haddad Alwi dan Anti. Dengarlah kalau nak tahu sedap ke tak. Dengan saya-saya suka lagu ni. Muizz pun duk ikut menari.

video

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Apple, flower

Bismillahirahmanirahim



Cantik.......




 Haaa ni epal bersaiz kecil. Rasa nya?? Masam manis.. seakan mempelam epal (?).. Saya suka, anak-anak pun suka ^^




 Bunga yang saya tak tahu nama  tapi sangat cantik. Pelbagai warna dan saiz. Yang bawah tu.. lavender. Baunya menyenangkan.


Bawah : bunga payung (?) Cantik.. macam payung.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Plum Pie

Bismillahirahmanirahim

Dah berkurun buat, baru nak post ^^



Saya beli plum 2 jenis : red plum dan black plum. Harga pun sama : $1.98 per lb. Murah, kan? Tapi saya lagi suka black plum, manis dan manis dan manis.. ;)



Resepi saya ambil dari kak Hani awesome! sya memang peminat tegar kak Hani dari awal2 berblogger. Kak Hani guna fresh prune tapi saya guna fresh plum. Hantam sajalah...


Resepi ni guna almond powder, dan saya tak mempunyai almond powder... jadi saya blend almond + gula + tepung. Ni pun hantam sajalah... Sebab tu kalau tengok gambar kak Hani, filing dia smooth je dan saya punya berbintik2 (almond).

Base ;

100 gm tepung gandum
30 gm almond powder
75 gm butter (sejukkan)
30 gm gula
1 biji kuning telur saiz (M)

* Almond powder : saya blend 30 gm almond biji + 2 tbpn tepung + 1 tbspn gula. Saya tak letak telur

1. Tepung + almond powder + gula - Gula food processor, blend dan + butter supaya menjadi bread crumb      + teur kuning. Keluarkan dan tekan-tekan dalam pie pan. Sejukkan dalam fridge selama 1 jam.

2. Panaskan oven 180C /350F. Bakar crust/base selama 10 min. Hingga kuning. Sejukkan.

Almond Cream :

60 gm almond powder *saya guna almond powder yang saya buat sendiri ;p
60 gm butter (room temperature)
60 gm gula
1 bj telur (saiz M)
10 g cornstarch

1. Butter + gula - pukul  dan + almond powder.
2. Pukul telur dengan gunakan garfu dan masukan sedikit demi sedikit sambil pukul + cornstarch.

Tuang almond cream di atas crust. Aturkan buah yang telah dipotong dan bakar 30 min/ sehingga masak.


Rasanya? Sedap :)) Selagi ada almond dan buah plum, selagi tu saya tak berhenti buat. ^^




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Dugaan kami

Bismillahirahmanirahim

Demam, batuk, selsema. 3 serangkai penyakit yang kami hadapi 2 minggu lepas hingga kini.

Bermula dengan anak-anak selsema, jangkit dengan abgfiz selsema juga. Tapi waktu ini biasa-biasa lagi. cuma sakit tekak dan selsema. Dah sihat semua, ummi pulak yang kena.

Sabtu :

Ummi kena hujung minggu lepas, waktu tu tekak dah rasa sakit. Dan waktu tu saya berpuasa, puasa tanpa sahur. Pagi tu saya dah janji dengan Azrina, kami nak ke Walmart sama-sama. Abgfiz cuma hantarkan dan dia terus ke ofis. Di sana, saya dah rasa pelik, tak sihat, badan rasa semacam je. Habis beli belah, kami singgah McDonald, hanya beli fries untuk anak-anak buat alas perut. Waktu tu saya betul-betul rasa nak pitam. Lepas je abgfiz datang, terus dia suruh saya buka puasa, takut nya melarat...

Balik rumah, tanpa masak, saya bagi je anak-anak makan keropok. Kesian pula tapi saya betul-betul perlukan tidur. Pening, rumah jadi pusing-pusing. Nasib baik anak-anak ikut je. Abgfiz waktu tu, memang terpaksa ke ofis, kerja pembetulan thesis dia perlu dilakukan segera. Jam 330 baru saya boleh bangun, solat dan bagi anak makan mihun (mihun sarapan pagi). lepas tu saya baring balik.

Jam 6 abgfiz pulang, bawa makanan beli di kedai arab. Saya tak mampu berdiri lama-lama memasak. Nak pitam! Waktu tu baru saya solat asar, lepa smakan, baru saya mandikan anak-anak. Malam tu pula, suhu badan saya tinggi. Demam. Tapi alhamdulillah, esoknya dah kebas. Suhu masih tinggi dalam 101.9 F tapi badan rasa dah boleh bangun. Hari Ahad tu, kerja saya tidur je. Lepas solat, saya baring. Abgfiz tolong buatkan nasi lemak. LEpas sarapan, mandikan anak--anak, saya baring lagi. Kebetulan Muizz mengantuk, dengan dia pun tertidur. Iman je duk main seorang diri di bilik. Abgfiz ke ofis.

Isnin

Entah kenapa Muizz asyik merengek, ada je benda dia tak kena. Saya dah rasa bdan dia panas sedikit tapi waktu tu rasa macam biasa je mungkin sbb suhu rumah pun panas. Masa tu terfikir macam tu sebab Muizz aktif, normal bagi saya. Kakak pun sama. Petang tu mereka sempat lagi bermain dok-pesakit dengan ayah.

Malam nya, Iman asyik terjaga. Hairan saya, tapi bila saya cek suhu Iman.. masyaAllah dah 103F! terus saya bagi ubat batuk dan selsema serta ibuprofen (ubat demam). Yang baiknya Iman, sangat senang makan ubat. Juga kalau terjaga malam atau saya kejutkan dia, dia jarang menangis.

Muizz pula merengek, serba tak kena. Dah tidur tapi masih terjaga, tidur belah situ tak kena, tidur belah sini tak kena. Bila cek suhu, dah 102.9F! Pun tinggi. Dari pukul 11 tu, saya tak tidur hingga pagi. Mana taknya, sorang menangis sini, sorang menangis sana. Iyala kiat orang dewasa pun tak senang bila demam, inikan pula kanak-kanak kecil. Sedih pula saya waktu tu. Yang jadi melarat sebab Iman suka bungkus badan dia. Doktor nasihat kalau demam buka baju, bagi suhu keluar. Atau rendam dalam bath tub. Tapi tak kan nak rendam pada jam 12 tgh malam. Saya hanya lapkan dengan air suam badan Iman.

Muizz pula asyik menangis. Sedih betul saya tengok anak-anak bila sakit. Sudahnya Muizz tertidur di pangkuan saya, sambil duduk. Sempatla saya tidur 1-2 jam. Jm 5  pagi dah jaga sebab anak-anak jaga. Tapi lepas solat subuh saya terpaksa erada di atas katil, anak-anak tak bagi saya ke mana-mana. KEbetulan hari tu abgfiz ada mesyuarat penting. Nak tak nak dia terpaksa ke ofis.

Pagi tu, sarapan tidak, masak pun tidak. Cek suhu balik, makin tinggi. Saya rendamkan anak-anak setengah jam di bath tub. Tapi lucunya, sorang pun tak main. Biasa nya kalau rendam bath tub, habis lantai bilik air basah. Dua-dua diam je kali ni ..

Saya bagi message pada Azrina, dan beberapa adik lain sebab Iman asyik sebut nama diorg je. Tengahari tu, Azrina datang melawat. Alhamdulillah kehadiran Azrina membuatkan Iman sedikit sebanyak sembuh. Abgfiz pula, lepas mesyuarat terus bawa bag balik rumah. Saya masak mihun sup je untuk makanan tengahri.

Jumaat :

Abgfiz pula rasa sakit tekak, selsema dan batuk. Petang Jumaat dia rasa demam, tapi ada hati lagi nak main badminton, dengan harapan boleh kebah demamnya. Malam tu, melarat demam nya. Pun saya sedih sebab abgfiz sangat jarang sakit. Sebab dia akan lawan sehabis mungkin sakitnya. Nasi tak nak makan, saya buatkan sup cendawan je dan air teh pudina.

Sabtu :

Makin teruk abgfiz. Kerja bertangguh banyak kena siapkan. Saya nasihatkan supaya rehat, rehat dengan erti kata sebenar. Dah demam macam tu masih nak buat kerja lagi. Katanya membazir masa. Tapi kalau buat kerja tapi otak tak mampu nak fikir, rugi juga. Rugi masa dan rugi kesihatan.


Dugaan betul kami ni.. Saya doa supaya lepas ni anak-anak dah sihat sepenuhnya. Dan tiada lagi yang sakit

p.s: Kaffarah bagi kami. Ada hikmahnya demam dan sakit ni. Doakan kami sejahtera dan sihat sentiasa ya. Doakan abgfiz tabah dan kuat menghadapi ujian.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Iman ke sekolah

Bismillahirahanirahim

Pejam celik pejam celik, dah makin besar dah anak dara saya. Sungguh, tak sedar masa berlalu. Sejurus Iman masuk 3 tahun, saya hantarkan dia ke sekolah (preschool) : The Children's Place Child Care.  Tujuannya untuk Iman bergaul dengan rakan sebaya dia, bergaul dengan guru dan suasana sekolah.

Kat Lincoln dan US ni ada program headstart programme. Saya tahu pun bilamana saya belajar di satu chapter sewaktu saya mengambil diploma Early Childhood Education tika mengandungkan Iman. Sebelum saya buat keputusan hantar Iman ke sekolah ni, saya buat banyak homework, saya buat panggilan ke beberapa sekolah. Buat perbandingan masa, bayaran dan tempat. Dan Children's Place adalah antara yang terdekat dari rumah kami.

Disebabkan headstart ini percuma, dan ramai yang memohon (berdasarkan syarat-syarat tertentu), Iman berada di  waiting list. Jadi saya ambil keputusan hantar Iman ke sekolah berbayar. Tak apa lah bayar sedikit, duit boleh dicari. 2 kali seminggu dan 2 jam sehari. Kalau setiap hari, agaknya dalam sebulan hampir 1000USD kami terpaksa bayar.




Hari pertama ke sekolah, Iman teruja sebab banyak mainan dan kawan. Tapi dia lupa saya dan ayah nya terpaksa tinggalkan dia. Kami tinggalkan dia waktu dia seronok dan leka bermain.

Jam 11, abgfiz bawa balik Iman dan cerita pada saya. Iman menangis tatkala dia sedar mak ayah dia tak ada di situ. Dua jam dia menangis, nak keluar dari sekolah, panggil nama mak ayah dia. Sampai di rumah pun masih menangis. Mana tak nya dari kecil hingga kini, Iman berada bawah ketiak saya 24/7 setiap masa.

Hari kedua : masih menangis tetapi lebih baik dari hari sebelumnya. Untuk kanak-kanak 3 tahun , ada 2 cikgu yang in-charge : Mrs Susan dan Ms Joy (gambar di bawah Iman dan Ms Joy di buaian). Kata abgfiz, Iman asyik peluk Ms Joy sewaktunabgfiz datang ambil Iman. Dari situ saya faham bahawa :

1- Iman menangis sebab takut, : ditinggalkan di tempat asing. Iman rasa tak selamat.
2- Iman ingat mak ayah dia akan tinggalkan dia selamanya.

TETAPI,

Iman sedang membina kepercayaan kepada salah satu cikgu di situ untuk dia rasa selamat. Dan cikgu Itu adalah MS Joy. Bila mana Iman rasa tak selamat dan dia melihat Ms Joy, terus dia rasa selamat.

(psikologi kanak-kanak)





Tapi masuk minggu kedua, Iman masih menangis tatkala melihat sekolah. Cuma sejam selepas tu, saya buat panggilan kepada Ms Joy dan bertanya keadaan Iman dan alhamdulillahhhh... saya diberitahu Iman dah mula bermain, berkawan dan melukis mewarna dengan yang lain. Alhamdulillah... walaupun tak sepenuhnya Iman ok, tetapi itu lebih baik dari yang sebelumnya.


 Gambar : Sekitar sekolah. Sebenarnya ini adalah Day Care sepenuh masa jadi ada waktu makan, belajar, nap time. Tapi ada juga untuk part time pre school. Ia terbahagi kepada : 18 month - 3 years old, 3 years old dan 4-5 years old.

p.s: bersyukur dengan segala apa yang Allah kurniakan.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan