RSS

Halal Cheese~

Bismillahirahmanirahim..

Nak makan keju, tapi ragu2 tentang halal? Kat Malaysia alhamdulillah, ada yang sanggup berhenti dari peguam, semata-mata buka kedai buat keju. Keju tersebut dibuat dari palm oil-sangat menyihatkan dan tanpa kolestrol. Boleh melawat di sini. Kat Malaysia, logo halal memang banyak je ditiru, kat US insyaAllah, sebab orang sini mention semua kandungan. (salah betulkan saya). Takat ni memang gitula apa yang saya tahu. Rujuk disini

Untuk mendapatkan keju halal, sila ke sini dan info nye disini. Mahal sedikit tak apa, asalkan halal. Makanan tu darah daging nanti.

p/s: kalau ada kat Malaysia ni, saya dah jadi pengedar.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Macam-macam perangai..

Bismillahirahmanirahim


Cuba bayangkan kalau diri sendiri berada di dalam situasi berikut :


Situasi pertama :


Anda bersama seorang teman seagama akan menduduki peperiksaan keesokan harinya.


Teman : Oh, tomorrow exam! I should pray subuh before go to hall.

Anda : (dalam hati). selama duk berdiskusi satu hari bersama-sama, hanya aku yang solat. mamat ni tak solat ke? sama ada zohor atau asar. Nak exam baru nak solat ke?


Situasi kedua:


Anda ke kedai bersama teman seagama anda, dan anda terkejut kerana teman seagama anda membeli daging yang tidak disembelih (tidak halal).

Teman :Islam ni mudah, kalau kita berada di luar negara yang rata-rata bukan Islam, baca Bismillah insyaAllah semuanya halal.

Anda: Pada pengetahuan saya yang ke kelas belajar bersama ustazah, kalau binatang itu tidak disembelih dengan niat kerana Allah, kira kita makan makanan tidak halal.


Saya bukanlah seorang yang dari sekolah agama, juga bukanlah seorang ustazah apatah lagi seorang ulamak, cuma saya agak kesal dengan segelintir sikap orang ISlam zaman sekarang. Kedua-dua teman tadi daripada negara Islam dan kebanyakn dari bumi para anbiya'.


Di Lincoln, bukanlah susah untuk mencari makanan halal zabiha tidak seperti berada di hutan rimba dan kutub selatan. Kat sini ada 4 kedai arab yang menjual daging halal zabiha, dan semuanya dekat. Kalaula susah nak jumpa makanan halal yang perlu memandu berjam-jam dari tempat tinggal, dibolehkan kita makan makanan kosher terutamanya. Tapi kebanyakn kenalan saya dari Arab utamanya, mereka beli makanan daging lembu dan ayam di kedai-kedai biasa. Menurut mereka, ianya dibolehkan dalam Islam.


Firman Allah dari surah an-nahl ayat 115;


" sesungguhnya Allah hanya mengharamkan atasmu bangkai, darah, daging babi, dan haiwan yang tidak disembelih dengan menyebut selain Allah,tetapi barangsiapa terpaksa memakan bukan kerana inginkannya dan tidak pula melampaui batas, maka suungguh Allah Maha Pengampun lg Maha Penyayang "


Situasi pertama pula, dah terang lagi bersuluh teman itu tidak solat. Nak exam baru nk sujud sembah Allah. Macam mana Allah tak murka? Bencana yang menimpa kita sememangnya harus dilihat dengan mata hati, apakah itu 'warning sign' dari Allah?


Betulkan saya jika saya salah. Cuma berkongsi apa yang tahu dan belajar dari kelas pendidikan Islam.. wallahua'lamm

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Year End Sale..

Bismillahirahmanirahim..


Dua hari lepas, kami keluar ke Walmart - beli barang-barang rumah (sabun mandi, syampu, sayur etc.) Cadangnya memang nak pergi tapi pagi dan lewat tengahari tu , salji turun menutupi bumi. Salji yang lepas tak cair-cair lagi, dah turun salji yang baru. Jam 5, kami perasan salji turun makin lebat. Kalut sungguh nak masuk kete. Takut tak sempat nak redah jalan, itupon asyik baca doa je.. jalan tak nampak, pulak tu kereta bukan pajero, memang susah sikitla nak gerak. Kadang tu di traffic light, kereta tak boleh nak gerak, dek salji tebal. Alhamdulillah selamat sampai rumah juga walaupun kalut ribut.



Terpaksa bungkuskan Iman, takut angin sejuk masuk ke paru-paru.





Cool mist humidifier.


Kami beli humidifier. Berada di dalam heater 24 jam menyebabkan kulit kering. Kulit Iman kesian sangat, mengelupas dan berkerak. Humidifier bertindak untuk meningkatkan kandungan lembapan udara. Jadi kulit insyaAllah tidakla kering seperti biasa.


A humidifier is a household appliance that increases humidity (moisture) in a single room or in the entire home. There are point-of-use humidifiers, which are commonly used to humidify a single room, and whole-house or furnace humidifiers, which connect to a home's HVAC system to provide humidity to the entire house. Impeller Humidifier (Cool Mist Humidifier) — A rotating disc flings water at a diffuser, which breaks the water into fine droplets that float into the air

source : mr wiki


Hari sebelum tu (Jumaat), kami sepatutnya ke rumah Dr Ellis, saya pon dah siap bakar kueh, tapi apakan daya salji turun tak berhenti, kereta pula bukan 4 wheel drive. Jadi memang tak berani nak keluar, ditambah pula salji yang turun mencurah-curah lagi menambah kesulitan memandu diwaktu itu. Akhirnya, saya makan je kueh yang dibuat. huhu~~

Semalam, seperti yang suami saya janjikan, dia bawa kami ke Southpoint Pavilion. Sebenarnya, saya berebut ke situ sebab nak ke Bath and Body Works. Sejak Ifa perkenalkan barang-barang Bath and Body Works, terus saya jatuh cinta. Wangiannya, menusuk kalbu, ecece jiwangla pula. Alhamdulillah cek kat MSG (muslim consumer group) bath and body works tak ada benda yang tak halal. Semuanya base on natural, bunga-bunga, buah-buah dan tumbuhan. Semalam ada part yang 75% off, ada yang 50% off. Ada yang buy 3 get 2 free, yang buy 2 get 1 free. Sudahnya saya ambil yang 75% je.


Barang yang dibeli (nak jugak tunjuk..)

Ayah dan anak membaca (konon khusyuk..)


Tebalkan salji??



Depan Bath and Body Works




Iman seronok agaknya berjalan dalam sejuk


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ketika Cinta Bertasbih

Bismilahirahmanirahim..

Filem ini baru je tengok semalam, (abgfiz download..) yaAllah, seronok sangat. Filem yang rasanya tak pernah saya lihat sehebat ini. Sebelum ini, saya pernah meminjam novel ni daripada ifa, baca dalam versi Indonesia. Hahaha.. kadang tu terbelit-belit nak membaca. Refer here


Semalam, saya menonton yang bahagian 1, filem yang menggarap kehidupan anak jati Indonesia yang belajar sambil bekerja menjual tempe dan bakso di Cairo hanya untuk menyara ibu dan adik-adik di Indonesia. Sangat menyentuh perasaan.


Filem ini pada saya mempunyai kelainan, sebabnya pelakon-pelakon filem ini bukan pelakon sebarangan- dipilih menerusi audisi ketika Cinta Bertasbih oleh Sutradara dan penulis novel ini. (sebenarnya, tak pandai nak terjemah ke Melayu. For more here


Pelakon-pelakon juga bukanla pelakon yang biasa, ada yang memang belajar agama, belajar pondok, jadi tak hairanlah, lidah berbahasa Arab di mesir memang lancar. Yang memakai tudung pon, sememangnya di luar memakai tudung. Watak anna althafunnisa dipegang oleh perempuan bertudung merah (kcb1) - seorang mahasiswa di Indonesia.






video





video



p/s: sedang menunggu KCB2..menyentuh perasaan.. tontonlah..tak rugi ;))

source: here video dan gambar

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Free Bread~

Bismillahirahmanirahim


Jam 12 tgh tadi tiba-tiba ada orang ketuk pintu. Ingatkan posmen, tapi tengah-tengah salji ni, ada posmen ke? Bila buka pintu, ada orang Negro, tak pasti dari Africa ke, cara dia bercakap macam orang Africa. Katanya, ada roti free dari downtown. Bila tanya abgfiz, abgfiz suruh ambil je.

Bila keluar, banyak sangat roti, tanya saya


" all this bread you made by yourself?"

jawab dia, "no, its for international student.. bla bla bla.."


tak boleh nak tangkap apa yang dia cakap, saya kurang faham bahasa Ineggeris dia. Sejak semalam, winter storm warning, hari ini pon sama, besok juga. Jadi biasanya waktu begini jarang orang keluar rumah untuk membeli. Semalam pon, abgfiz ke kedai untuk ambil barang WIC dan beli barang dapur, katanya ramai sangat orang.






Rasanya, sebab musim sejuk ni, makanan diberi untuk yang kurang mampu.






Roti tu, saya ambil yang macam chibata dan sandwich. Hari ini, buka puasa dengan roti dan sup cendawan dan nasi tomato (abgfiz, dia puasa nazar)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ais di dahan~

Bismillahirahmanirahim

Gambar kat bawah ni diambil ketika abgfiz balik dari ofis br je tadi. Pagi ini, hujan tak adala lebat sangat tapi hujanla. Suhu 1 C je. Cantik sangat hujan yang jatuh di dahan dan menjadi ais. Salji yang turun 2 minggu lepas masih tak cair-cair lagi. Sebenarnya, awal-awal salji turun seronok nak main, dah lama lepas tu, mulala rindu nak tengok matahari. Susah sangat nak ada matahari merah kuning terpancar winter ni. Sebab tu bila matahari keluar je, ramai sangat bawa anak-anak ke park, berjalan-jalan. Itulah nikmatnya matahari.


Refleksi kamera kot. tiba-tiba dahan warna merah




Pokok depan rumah kami. Awal musim bunga, cantik sangat.. bunga-bunga merah ala-ala sakura gitu ;)






cantik kan kejadian Allah? menakjubkan..










  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Semua nak makan~

Bismillahirahmanirahim



Iman.. apa yang jumpa mesti nak kutip makan. Sekarang Iman dah pandai meniarap, dah meniarap tu pandai pulak mengesot (yeke perkataan ni? tak pasti pula bahasa melayu apa, tapi ni loghat kelate) . Dah mengesot tu, semua benda dia jumpa, semua nak masuk mulut. Kadang tu leka sikit je umi tengah masak ke, tengok-tengok Iman dah nak masuk bawah sofa. Hish Iman ni..


Dah tu suka sangat golek-golek badan. Kalau nak mandi ke, kena pastikan Iman tidur atau ada abgfiz nak tengok. Kalau tak, dia entah kemana, tak pasal-pasal jatuh dari katil. Iman.. iman..













p/s: gambar kurang cantik. blur.. Iman tak nak duk diam


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Fire!!


Bismillahirahmanirahim


Semalam, saya marinated daging lembu.. konon nak makan sate. Buka puasa semalam, bakar daging tu 3-4 keping. Kata abgfiz, dia nak sarapan dengan sate. Dan kuah kacang (instant yang mak kirim- saya tak pandai buat..;)) Semalam, bakar sikit, ada berasap sikitla kat oven. Yela macam bakar kat dapur arang kan.

Dipendekkan cerita, pagi ini saya bersahur. Awal tu, bakarkan daging sate kemudian goreng sayur (lauk ayam dah masak semalam). Daging sate tuh, banyakla jugak. (tak bilang pula..) Dah tu, tingkap yang kecik comey tuh tak dibuka, pintu besar gabak pun tak dibuka. Bila buka oven, keluar asap - asap bakar je.. Lepas tu, tiba-tiba.. bunyi smoke detector.. YaAllah..panik sungguh. Dahla kuat bunyi dia. Terus ambil penyapu duk picit butang dia. Tak ajdi jugak. Abgfiz suruh buka pintu luas2, buka tingkap dan buka pintu bilik air (on kan ventilation air). Huh..dalam 3-4 min baru nak mati. Terkejut sungguh! Risau nih kalau 911 datang. ecece..kononla tuh. Agaknya jiran sebelah mesti cakap.. apela diorang buat nih..sampai smoke detector pon bunyi2..nak tidur pon tak senang! maaf ye jiran-jiran..tak sengaja..


Smoke detector , hampir sama dengan yang dalam rumah. Pic: google




Daging sate yang alhamdulillah..masak dengan lembut


moral of the story :

i - jangan bermain dengan api
ii - lain kali bakar daging tutup with aluminium foil ( tu pon jadi ke??)
iii - winter ni tak payahla nak makan sate. summer buat la kat luar

http://www.emocutez.com

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Banyak entry pulak~

Bismillahirahmanirahim..


Yang ini langsung tak ada kaitan dengan tajuk. Tiba-tiba ghase ghajin bebenor nak membuat entry. Kalau biasa malas sungguh! Kebetulan Lanabulu bertanyakan hal ini, terus saya masukan dalam entry.


Sebelum saya berkahwin dan mengandung, saya selalu je pening. Pendek kata cepat pening dan pitam. Terutama apabila masuk waktu tengahari dan biasanya kalau jalan banyak. Sebab tu kalau outing dengan saya, saya suke ajak kawan yang tak berapa nak outing. Sebabnya.. kawan macam tu cepat nak balik ;p. Kalau jalan lama-lama, saya cepat je..mata kabur, menguap, pening, nak pitam. Sahla tu, kena duduk, minum air sekejap. untung suami saya, saya jenis yang tak lama bershopping ehehe..


Pada umur 17.. sweet je masa tu.. umur 17 berat saya 39 kg! Bayangkan betapa kurusnya daku ketika itu.. Waktu itu, kalau jalan lama sikit, mulalah..pandangan cepat je hitam. Nak pitam lah tu. Tapi kerana saya tak sakit dan demam, saya biarkan aje.. firasat saya, mungkin migrain kot..


Dah berkahwin, saya mengandung di US (nak jugak sebut..) . Ketika mendaftarkan diri di Health Department, saya harus menjalani ujian hemoglobin (untuk mengetahui kandungan hb dalam darah). Waktu itu, nurse terkejut dan 2 kali darah saya perlu diambil (betui ka tatabahasa ni?) . Kandungan hemoglobin dalam darah saya hanya 10 mg. kalau normal dalam 12-13 (yeke?? lupa daaa)


Jadi, dek kerana kandungan hb saya yang amat rendah itu, saya harus ke Hematology & Oncology. Di sana, sampel darah saya di ambil dan dihantar ke LA untuk dibuat ujian. Datang bil, masyaAllah $ 700++.. mahal sungguh!! Kalau convert, hampir Rm3000. Kata Dr Onco saya tuh, saya mempunyai darah abnormal, mungkin sickles cell atau E type. Sebelum itu, Dr suspect saya ada thalasemia. Tapi saya yakin saya tak ada sebabnya,


# keluarga saya memang tiada yang meninggal pada waktu kecik

# adik-adik saya semua sihat-sihat (bertambah sihat pon ada)


Dengan kata-kata Dr itu, saya harus ke Hematology & Oncology tu setiap 3 bulan dan setiap bulan darah saya harus diambil. Bukan sedikit, 3 tabung uji yang kecik tuh. Banyakla tu.. Semakin hari hb saya semakin rendah, paling tinggi 7 dan paling rendah 6. Kata mama, dia pon macam tu tapi 9 paling rendah. Disuruhnya saya makan kerang. Aiyak..kat sini kerang sungguh tak sedap. Bau yang kurang menyenangkan. Tapi dek kerana hb rendah juga, saya asyik pening dan nak pitam. Walaupun di dapur, kadang tu asyik nak jatuh sebab darah tak naik ke otak kan.


Dalam pada itu, setiap bulan saya harus ke Saint Elizabeth bertemu muka dengan Dr Kenny untuk ultrasound. Sungguh caring dr dan nurse kat sini! Agaknya dah berapa ribu Usd habis ye? Yang pasti saya dapat medicaid for unborn baby.


Hb jenis E bukan normal, normal hb jenis A, F dan A2. Mengikut pengajian suami saya untuk subjek Biochemistry 1, hb type E jenis yang sangat nipis dan susah untuk mengangkut oksigen. Tapi biasanya, hb jenis ini datang dari Southeast Asian esp Viet dan Thai. Hah,, barulah saya tahu kenapa dan mengapa saya sentiasa pening kepala...pendek kata saya ni anemia. Jalan sikit dah nak pitam tapi memang saya ada sedikit genetik dari Thailand. Mungkin dari atuk atau moyang, saya tak pasti. Kate anak kelantan, dah dekatla dengan Siam tuh.


Hb E bukanlah thalesemia. Kalau saya ada thalesemia, dah lama saya meninggal. Juga saya bukan pembawa thalesemia. More info go to here and here



p/s: tak dapat nk cari gambar hb type E, Iman mengamuk entah kenapa..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kambing oo Kambing ~~

Bismillahirahmanirahim





Kambing.. makan tak daging kambing? Ketika duk di Malaysia, saya memang langsung tak sentuh daging kambing/ biri-biri. Tak berani, sebabnya.. tak berapa nak ummph dan macam bau je.


Bila datang sini, abgfiz kenal baik dengan geng dari Pakistan. Masa tu kami duk rumah lama, depan je dengan rumah diorang. Suatu hari, abgfiz diajak ke tempat penternakan kambing, membeli dan menyembelih di situ. Refer here. Sebetulnya, mereka (sat mereka sat diorang) nak kongsi beli kambing dan bahagi tapi abgfiz dan suhaizi tak nak, sebabnya :


* masing-masing tak makan kambing

* kambing susah nak masak, kalau tak kena memang berbau

* macam tak sedap je


Yang pastinya, mereka beli dan sembelih. Sebenarnya, daging kambing lebih banyak khasiat berbanding daging lembu, kurang lemak dan lebih sihat. Sebab itu, makanan utama orang Timur Tengah ialah daging kambing. Kata Dr Tahir ( ex-post graduate last semester) , daging kambing yang bagus adalah daging kambing betina yang muda. Daging yang ini juga lembut jika dibandingkan dengan yang lain.

Tapi, disebabkan abgfiz jadi peneman mereka, kami diberi sedikit daging mentah dan daging yang telah di masak. Sesungguhnya.. TERSANGATLAH sedap masakan pakistan. Mereka tak menggunakan santan untuk kari dan kurma mereka. Kata Dr Tahir lagi, daging yang mentah harus dilumur lemon/lime + halia + bawang puteh sedikit untuk buang bau daging.


Kalau Ramadhan lepas, setiap hujung minggu kami akan ke masjid menikmati juadah berbuka (masakan pakistan, arab) dan solat tarawih. Dari situ, saya mula jatuh cinta dengan masakan pakistan dan arab (terutama pakistan). Memang sedap!!! Tapi ramadhan tahun ini, saya berada di dalam pantang , jadi berbuka di rumah ajala.. (tak puasa pon ;p)


Winter lepas, Suhaizi dan Amel pula, pindah ke rumah yang didiami pakistanese. Disana mereka belajar memasak masakan Pakistan (agaknyalah kot, tak pasti pula diorang diajar ke tak ehe). Jamuan raya lepas, daging kambing Suhaizi sangatlah sedap, lembut dan fuhh.. sedaplah! Jadi di atas ehsan suhaizi, dia berikan saya resipi daging kambing tuh.


Dengan perut yang lapar diselangi rindu pada daging itu, saya masakan daging lembu dengan menggunakan resepi si Suhaizi tuh. Hasil nya... tada...







Tidaklah sehebat dan sesedap resepi asal, cuma bolehla saya makan. Ala..kalau lapar masuk apa pun dalam perut semua sedap.



Hari ini, selepas abgfiz pulang dari solat Jumaat, dibawanya daging kambing dari masjid. Katanya daging aqiqah. Terus, saya masakan dengan resepi tadi. Hasilnya, tak juga sesedap masakan diorang. Ape kena dengan masakan saya, ke saya yang tak pandai masak?? Layan ajala..








Daging yang telah dimasak





Daging kambing yang telah dilumur dengan halia dan bawang puteh (lemon/lime tak de pulak..)





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Setengah Hari Berjalan



Bismillahirahmanirahim



Ekeke..tu pon nak buat entry ke? Alkisahnya, hari ni temujanji dengan paed Iman, 4 month check up. Temujanji jam 7 lagi, ekeke.. kamila yang paling awal patient pagi ni. Memang selalu macam ni pon, senang.. tak kalut ribut, tak perlu beratur, tak perlu duk mengumpat tengok orang pelik-pelik..ekeke. Jam 5 pagi, saya bangun, mandi - punyala lama, sebabnya.. dah 3 hari tak mandi.. Sejukla nak mandi setiap hari, tambah kalau mandi setiap hari, kulit memang sangat kering dan teruk mengelupas. Kepada yang berada di Malaysia, jangan tiru aksi yang tak berapa nak bagus ni ye..


Subuh jam 620 macam tu, jadi kejut Iman jam 6 pagi, mandikan dia. Yang tak tahan nya, Iman ni, celik mata je nak meniarap. Dah tu gelak-gelak. Entah apa yang seronoknya..

Ke klinik jam 645, nasib baik dah dibuka. Berat Iman dah hampir 8 kg! Huh, patutla sakit tulang tangan umi duk dukung Iman nih. Yang lawaknya, bila kena cucuk, (Iman 4 bulan kena cucuk 2 jarum, 1 minuman) kali pertama cucuk, diam lagi kali kedua meraung tak mudah-mudah. Tapi kejap jela, dah tu dia tidur..


Balik rumah, buat sarapan pagi dan kemas rumah sikit. Jam 10 pula temujanji di Health Department untuk H1N1 vaksin. Sampai kat sana, yaAllah jumpa pulak dengan makcik nih, bawa anjing yang besar tuh. Besar sungguh! Agaknya, lagi besar dari saya yang kecik come nih! Kata abgfiz, anjing tu mungkin pekak ke bisu sebabnya, ada alat bantuan di leher.





Serius, anjing sebijik macam ni..huuuu takuttt.






Sedang kami tunggu giliran untuk dipanggil nurse, makcik tadi jalan di depan kami, dah tu si anjingnya tu, tiba-tiba datang dekat dengan saya.. Apa lagi, menjerit takutla, dah tu tuannya, memandang dengan jelingan mata pulak. (semua yang ada kat situ duk tengok je). Yela, makcik tu tak leh nak fikir ke bukan semua orang boleh dengan anjing. Mungkin ada yang allergic ke.. Abgfiz pon marah sikit pada amkcik tuh, kena la tengok anjing dia, mana boleh suka hati biar anjing dia jalan sorang-sorang. Kat US ni, kalau bela anjing memang kena bela betul-betul, kalau bawa keluar MESTI + WAJIB pegang tali tu, kena saman kalau anjing terlepas tau.


Sebenarnya, kalau anjing kecik-kecik tu saya tak adala takut sangat, walaupon selalu je lari dari anjing bila jumpa. Tapi ni anjing besar tuh, anjing yang macam anjing polis tuh. Sungguh, besar.. takut tau. Eee.. ngeri bila terbayang giginya yang tajam tuh, dengan air liurnya. Takutttt.. maafla makcik, saya tak sengaja menjerit tadi, terkejut..


Selesai kami dicucuk, kami ke Gateway Mall jalan-jalan makan angin. Sejak ada anak ni, asyik ke tempat baby je. Nak beli mainan, mahal dan rasanya tak patut beli kot. berkira sungguh saya nih. Nak beli CD belajar Iman, rasanya awal lagi. Akhirnya beli satu set baju Iman ( 2 helai baju dan sehelai seluar brand Carters kot), yang clearance dari harga $30 dapatla $9.99. Tengok baju kanak-kanak, yang blouse tu.. ish cantik sungguh (fancy-fancy, ros, reben-reben..tak ke comey tuh). Nak beli, sape nak pakai, teringin je nak pakai tapi sat gi kan abgfiz kate buang tebiat pulak.. =D


Lepas tu, saya pula jamu mata tengok handbag lawa-lawa. Jenama XOXO, FOSSIL. Hiush berkenan sungguh (dalam hatila) tapi nak beli tu 20 kali fikir jugak. Walaupon harga bawah $20, bagi saya mahal tu. Dan biasanya, memang tak beli ;p



Sudahnya, kami lunch di Mall, makan footlong tuna di Subway.





Sekian sudah berjalan, walaupon setengah hari tapi.. kepala ni cepat pening dan penat suda.. (nampak sangat lama tak aktif, badan pon makin lemah..)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Salam Maal Hijrah 1431

Bismillahirahmanirahim
Selamat menyambut tahun baru hijrah.. pejam celik pejam celik, dah nak masuk tahun baru kan. Hish, azam yang lepas dah selesai ke? Erk..apa azam tahun lepas eh?? ehh lupa... (nampak sangat mudah lupa). Cepat sungguh masa berlalu kan, tak terasa masa berjalan.. sungguh!. Tup tup dah nak balik Malaysia..ekeke lambat lagi tuh, yang pastinya kami akan pulang pada 2013 (itu yang pastila..)
Sekarang ni, saya sedang habiskan ganti puasa yang 30 hari tuh! Alhamdulillah, sekarang maghrib jam 5, jadi memang tak rasa lama sangat. Setakat ni selesai 8 hari (termasuk hari ni) another 22 days, cayok! Abgfiz insyaAllah jam 1 habisla dia exam sem ni. Sian dia penat sunguh belajar. Malam tak cukup tidur, tap tak apala, ilmu kan. Bukan senang nak dapat ilmu kat sini. Dah dia habis exam, macam-macam dia plan nk habiskan cuti. Ish, saya ni duk plan nak habis cepat-cepat ganti puasa, sebelum spring menjelang. Awal dulu, takut nak ganti, risau susu kurang tapi alhamdulillah, setelah mencari sumber-sumber yang boleh dipercayai di internet ni, susu alhamdulillah tak berkurang.
Dah sejuk ni, heater sentiasala berbuka, dah berbuka, kulit pulak masalah. Kulit jadi kering dan merekah, Iman punya kulit kesian sangat, merekah-rekah. Abgfiz tak pula, saya pula lagi teruk, sampai berdarah-darah walaupon lotion dan body cream tu sentiasa di tepi katil. Kulit muka pon dah bertukar ke kulit kering dan sensitif. Satu kerja pula, nak mencari skin care untuk kulit saya nih. Skin care dari Malaysia langsung tak jadi, yela.. sini cuaca tak sama dengan Malaysia.
Dah melalut dah ke winterla, langsung tak ada kena mengana dengan tajuk entry.ekeke Last but not least, selamat maal hijrah, moga hari ini lebih baik dari semalam, moga besok lebih baik dari hari ni.
Wallahu'alam

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Iman..yatta!

Bismillahirahmanirahim...

Yeay, pada umur 3 bulan setengah Iman dah bisa meniarap! (ecece..indon pulak..). Sebelum ni asyik duk pusing-pusing badan. Kalau dapat meniarap pon sekejap sangat. Dah tu tak berapa nak pandai nak manage tangan. Yang tak tahan tu, bila nak pusing balik, menjerit melolong-lolong. Tak reti la tu.Ekkekek..

Kebetulan, Megan datang rumah, ralit umi duk sembang dengan Megan, Iman tiba-tiba meniarap dengan sendiri dan boleh manage tangan. Umi gumbira..

Be a solehah and good girl ye sayang!

video

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Winter~~ snow~~ snowman~~ snowgirl

Bismillahirrahmanirahim









Ekekek..apa la tajuk ni. Sebenarnya rentetan kejadian pembikinan snowman di belakang rumah kami. Bermula ahad yang lepas, salji mula menampakkan diri. Sabtu, abgfiz dah ke kedai siap-siap, beli barangan dapur untuk stok salji nanti. Menurut Mr Weather di channel 25, Nebraska akan salji berterusan pada Ahad, Isnin, Selasa, Rabu, kembali nanti pada Ahad ini. Pada Ahad lepas, salji turun tak lebat, jadi pada firasat saya, tal tebal kot. Tapi, salji turun tanpa henti hinggalah hari Selasa, hari Isnin salji dalam 2-3 inci je. BOleh lagi ke kelas dan berjalan. Tetapi, weather channel warning - winter storm warning pada Isnin malam, Selasa, public school semua cuti, UNL pula kebanyakan kelas terbatal. Tengahari Selasa tu, salji mencecah 5-7 inci, menenggelamkan kaki saya yang comel lagi kecik (tu pon nak mention ke??) Selasa malam, UNL alert telefon dan hantar email, katanya UNL cuti pada Rabu dan semua sekolah cuti serta People Health Centre juga cuti. Ini gara-gara salji sudah mencecah ke 10 inci barangkali. Tak pula keluar pi ukur berapa inci. Malam tu, walaupon salji tak lebat tapi angin kuat. Dinasihatkan jangan keluar.


Winter tahun lepas tidakla sebegini. Winter lepas, awal Nov dah sejuk, namun salji yang tebal pon rasanya pada ribut salji satu hari tu, itupon tidak setebal yang tahun ini. Tahun lepas saya ber'winter' dalam keadaan mabuk kepayang aka morning sickness yang teruk. Apa saja yang masuk walau setitik air, mesti keluar balik. Jadi saya fobia dengan winter (sebelum inila). Selasa tu, bila tengok salji tebal ni, rasa teringin pula nak main dan rasa. Elok-elok je Iman tidur, saya duk pujuk abgfiz keluar sebelah rumah - nak bergambar. Bila kaki mencecah salji, tenggelam kasut dahla masa tu saya tak pakai stokin, Eksyen konon-konon.. dah tu, kaki memang sakitla. Ia menggigit tau sakit menggigit. Kereta pon separuh tayar hilang ditenggelami salji (sepatuh ke? rasanya dah tak nampak dah)




Malam tu, kami ber'facebook' bersama SekYee, Suhaizi untuk sama-sama membikin snowman. Kebetulan, tepi rumah kami dan belakang rumah, kawasan yang sangat luas dan salji tebal (kerana kawasan berbukit sedikit). Pagi itu, kami sarapan nasi lemak (request from abgfiz). Bila telefon engineer2 snowman, semua diulit mimpi indah. Aduhai,.. Dalam jam 10 30 Sekyee sampai dulu diikuti Zaki/kak Nadiah. Tunggu punyala lama si bujang teruna , dah dekat pukul 1130 baru nak sampai, apa taknya asyik berhenti untuk bergambar. Sabar jela..
















Jam 12 lebih kurang, para enggineer meredah lautan salji (ecece..kononla tu) yang tebal itu, ke belakang rumah, buat snowman. Yang tak tahan tu, snowman yang Suhaizi buat mesti gemook. Sama macam tahun lepas punya snowman. Tapi kali ni bertambah gemooknye. Agaknya tuan dia makan nasi lemak banyak sangat ;p






"Cak".. Iman bersaman 'snowman' gemooks..habis timun umi diambil buat hidung snowman huhu... Uncle Zie buli Iman..wakaka


Dah siap tu, kebetulan Iman terjaga, saya apalagi, bungkus Iman dengan baju sejuknya, kami keluar bergambar. Bila mencecah salji, masyaAllah hampir tenggelam kaki - paras paha (maklum saja, saya kecik molek) Takut juga, sebabnya licin dan saya bawa Iman. Alhamdulillah abgfiz datang ambil Iman. Waktu itu, bertambah takut sebab sejuk, risau Iman sejuk bahagian dada. Alhamdulillah Iman boleh hadapi sejuk di sini. Agaknya sebab lahir kat sini kot.



Waktu yang sama, Safiyyah naik ke rumah - mengamuk sebab mengantuk. Niat di hati memang nak bergambar bersama kak Nadiah, para ibu je. Dalam sejam tu, Zaki/ KakNadiah turun bawa Safiyyah, kami pon keluar sama. Yang tak tahan tu, masa bergambar.. Iman boleh terlelap dengan sendiri. Cuak saya, takut Iman pengsan je (sebab sejuk). Dah masuk rumah, Iman terjaga tatkala letakan dia di katil.Alhamdulillah.. (risau umi, Iman sorang je permata hati umi takat ni)








Alhamdulillah, pengalaman ni memang diabadikan sampai bila-bila. Balik Malaysia nanti, salji dah tak ada. Kata-kata kakjaja " nikmati sebelum tiada" saya simpan untuk menghargai cuaca dan pengalaman disini. Syukur kerana diberi peluang menikmati udara dan cuaca 4 musim.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Resepi Untuk Yatie Chomeyl and Puan Punyer

Sebenarnya memang resepi dari nenek yang selalu buat TETAPI cucunya ini tidak sepandai neneknya, jadi bersama kekurangan segala macam di sini, cucu nenek ini mengabadikan resepi ini dengan bersuka hati a.k.a suka hati campak. Eheh..

Solok lada, (resepi orang tua)

lada hijau
Ikan selayang / kembong
lada hitam
kelapa parut, bawang merah kecil (shallot)
garam/gula

- lada hijau dibuang biji
- Ikan mentah dibuang tulang.
- Kelapa parut (nyoir) + bawang merah - ditumbuk.
- + ikan - gaul
- + lada hitam + garam dan gula
- masukan ke dalam lada hijau yang dibuang biji dan dibasuh
- kukus bersama sedikit santan

My version,

Saya guna ikan sardin(sebab awal-awal memang tak jumpa ikan kenmbong tau selayang, tapi kat Jepun saya percaya ada banyak ikan segar kan) . Ikan sardin saya basuh untuk buang sos nya, lepas tu saya bakar sehingga garing. Kemudian, bawang merah + lada hitam saya blend. Kemudian masukan ikan sardin dan blend (+ sedikit santan) (jangan sampai hancur- saya set padamode blend "crush"). Kemudian, saya masukan ke dalam lada hijau disertai sedikit santan kemudian bakar. Siap.

Untuk Cheesecake,

saya suka ambil resepi di sini

Crust:
1 cup Graham crackers
2 tsp butter

Combine graham crackers with melted butter. Then press into baking tray.

Filling,

4 package cream cheese, room temp (1 pac = 8 oz) philadelphia (sini guna brand best choice je. kadang guna philadelphia bila murah.)
2 cup sugar
4 eggs
vanilla essence
a cup of fresh blueberry


Preheat oven 350 F ~ 160 C (kot, tak convert pula..) .Beat cream cheese until fluffy, smooth and creamy. Add sugar then beat again. Then, add egg (one by one). Then add vanilla essence. With spatulla, add blueberry and stir. Put in baking tray and bake.

p/s: Suka baca entry di blog kak hani dan di blog ustaz zaharudin

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan