RSS

AidilAdha

Bismillahirahmanirahimmm



Uhuk..uhuk..soksek..soksek.. huhu entah kenapa kepala asyik pening je, tekak pula sakit, abgfiz rasa nak demam. YAAllah jauhkan kami dari penyakit.





Iman dan Bon


2 hari pula, internet server down. Sabor jela. Nak guna wireless dalam bilik tu mmg la lembap macam kur-kura. Nak layan Nur Kasih pon tak terlayan nye. Lembap sangat. Sekarang baru episod 15 ye tuan puan. Entah bila nak habiskan episod nye. Mata tak kuat nak mengadap pc lama-lama.




Selepas solat raya



Selamat bertunang Lina. Moga ikatan bersemi akan kekal ke jinjang pelamin. Hingga ke syurga nanti. Amiin.








Selamat Hari Raya Aidiladha. EKeke..entry basi dah.. Pagi raya, kami menjamu selera dengan nasi kerabu tau. Request from Roz and abgfiz. Hari Khamis tu, memang sibuk memanjang didapur. Buat kerabu, buat solok lada, hiris-hiris ulam (sayur je kat sini). Malam pula buat ayam percik, daging bakar, kuah tumis. Tak sempat nak buat dessert, abgfiz yang tolong buatkan cheesecake. Ada blueberry lebih, masuk je dalam aduann. Bakar.





Tuan rumah dan Bon/Roz




Cheesecake abgfiz






Yang lawaknya, solok lada kami guna Jalepeno (halepeno) - pedas la sikit . Tapi tak sepedas cili padi kat Malaysia. Bagi saya, takla pedas sangat. Abgfiz jemput kawan Pakistan. Kami dah warning awal-awal...



Nasi kerabu : Nasi impit, kuah kacang, solok lada, daging bakar, nasi kunyit, ayam percik, kuah nasi kerabu (tumis) Kerabu (atas sekali) , ayam percik dan ulam nasi kerabu. Last but not least , keropok kan dan udang.







" really spicy, hot" tapi si Ali ni kata.. "no..dont worry, I like it" . Sekali, bila makan..hahahah terus dia buang dan minum air. GElak tak habis-habis kami. Tula.. eksyen sangat. Bagi saya, bolehla telan lagi. Tapi bagi setengah orang, memang tak boleh. Alhamdulillah, Roz dan Bon makan - meratah je. Habis juga.


Hari Khamis tu, abgfiz tak beli pon cili Sebab tengok dalam peti ada 8 biji. InsyaAllah cukupla kan. Tapi bila dia cakap ajak sekali Pakistanese, rasa memang tak cukuip. Tengokla orangnya, tinggi-tinggi. Makan pon mestila tinggi-tinggi juga.




Buat nasi kerabu tanpa pertolongan orang memang tersangatlah penat. Nasi kerabu sangat renyah nak buat. Banyak kerja kan. Kena buat kerabu - goreng kelapa parut tanpa minyak hingga garing, sebelum tu bakar ikan dan tumbuk ikan. (tapi saya guna ikan sardin dalam tin je.) KEna pula masak kuah dia, lepas tu ayam percik pula.. Adoii. Potong sayur - mesti halus tau. Kalau dengan nenek kat kg, sah-sah kena marah sebab potong kasar. Tangan nenek, semua benda jadi.. dia potong punyala halus.. Nak tiru dia, satgi kan terpotong jari pula.. =D Tapi alhamdulillah berbaloi. Menjadi dan tetamu kenyang. Dan alhamdulillah, abgfiz yang kemas semua, diala yang tolong buat cheesecake, dia yang kemas dapur, yang basuh pinggan, yang basuh ayam. Sangat membantu. Terima kasih daun keladi ye abg..



Tak sangka pula laku nasi kerabu, Bon menambah 2-3 kali agaknya. Suhaizi memangla..perintis nasi kerabu hari tu. Lapar sangatlah tu.. ;)



Safiyyah je asyik nangis je..huhuhu.. Iman tengok je Safiyyah. Ekekeke. Hari Sabtu pula, giliran kak nadiah buat jamuan. Entry bersambung ke sini (malas nak bercerita..pening kepala ni)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Pandai ni~


Bismillahirahmanirahimm





Malam tadi entah kenapa Iman ni, bila letak di katil umi bersama umi- sedap je dia lena. Dah tu, umi letakkan Iman di katil Iman.. eeeh menangis melalak pula. Iman sekarang dah pandai, dah tahu umi ada kt sebelah dia ke tak. Tapi dalam hati ini, seronok sebenarnya melihat perkembangan anak. Itulah hikmah Allah kurniakan. Kadang tu nak marah, tak jadi bila pandang muka bayi - dengan senyuman, gelak ketawa mereka, membuatkan hati tenang kan.



Antara perubahan Iman di bulan ke3 dan nak masuk ke4

# entah kenapa, asyik sebut..'engge..ge..gee" entah apa umi tak faham. Nangis pon sebut tu la, semuala sebut benda tu. Meh kita saksikan video ini (ecececewah.. macam MC pulak..)






video




# bila nak tidur, mesti kena ada kain tu. Kalau tak ada kain, tak boleh tidur jawabnya. Apa-apa kain pun mesti dicapainya. Tangan dia pula, laju dari kita tau. Kita amik dari tangan dia, dia dah capai yang lain. Aisehh..





Habis comforter dan kain ditarik sebab nak tidur. Nasib baik umi tengok, risaula Iman tutup muka dia.




Habis kain umi yang dah lipat. Iman tarik nak buat teman tidur. Ehe..




Tengokla nak tidur, ditarik kain yang menjadi alas tu. Semua masuk mulut. Iman..Iman..








# semalam, Iman mula meniarap dengan lamanya. Hari tu, dia meniarap tap tak sampai berapa saat, pusing balik sebelah satu lagi. Malam tadi lama sikitla, lepas tu pulak.. agaknya dah bosan, meraung minta dibalikkan. Hish, pandai meniarap tapi tak pandai pulak nak balikkan badan sendiri.


# Iman pon dah pandai nak berteman.. Kalau umi ke toilet (sekejap je pon) mulala nak menangis. Bila umi dekat dengan Iman, pandai pula gelak-gelak. Haiii memang nak berteman la tu! Tapi bila umi tengah masak, Iman merengek minta diteman pon umi buat dekkk je. Dah buat dekk tu, pandai pula dia main sendiri.


# Satu perubahan yang ketara Iman memang dah kurang menyusu la. Risau sungguh. Kalau siang tu, 4 jam sekali atau 5 jam baru nak menyusu. Kalau disuapkan pun, tak mahu buka mulut. Ish risau umi. Memang macam tu ke bayi nak masuk 3-4 bulan? Berat pon dah berkurang. Hari tu timbang dah 7kg dah. Tapi Jumaat lepas timbang turun ke berapa kg tak pula convert tapi dalam 14 lb kot. Nurse cakap turun ni. Sebab Iman kurang makan la kan? Tapi bila malam Iman kuat pula menyusu. Lama pulak tu. Risaula.. Tapi kata ayah, selagi Iman sihat semua, tak ada masalah.



--> Memang macam tu ke bayi 4 bulan - kurang menyusu?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hobi

Bismillahirahmanirahim

Meh kita tengok dan layan Iman ni.~~`


video

Inilah antara hobi Iman.menjerit nak bersembang. Nyaring suara dia. Menjerit sampai terbatuk uhuk, huk....

video

Ini pulak aksi nak meniarap. Hisap jari sebijik macam sape ye??

video

Yang ini, antara yang terbarulah, suka sangat main dengan kain masuk mulut dan angkat kaki. layan je

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Bersyukurlah~

Bismillahirahmanirahim




Entry kali ini sedih sedikit. Ehe.. Hari ini nurse (nurse student) datang ke rumah. Dalam jam 1030 macam tu, kebetulan pada waktu itu, saya tidur. Malam tadi jam 11 Iman jaga dan tak mahu tidur. Kalau diam tak apa la. Ni.. die menjerit-jerit pulak (tak menangis) Adehh. Dahla tu nak main. Gelak-gelak pulak tu. Entah apa yang seronok! Umi ni pulak, tak boleh tidurla bila Iman jaga. Jam 3 baru dia nak tidur.



Berbalik pada nurse tadi, namanya Candy kot. Lupa la..sebab susah bebenor nak ingat namanya. Seperti biasa, berat Iman ditimbang, sembang-sembang dan kebetulan hari ini hari terakhir dia ke rumah kami, jadi banyakla saya bersembang dengan dia.



Candy seronok datang rumah kami, sebabnya? Kami tak mempunyai masalah. Kebanyakan client nurse dari health department ni, semuanya bermasalah. Bila saya tanya masalah apa, Candy bercerita..



" You know what, there is a lot of client which drug addict, alcoholic, tobacco addict, stress mom, physical abuse etc etc. Its not just teenagers but it happend to mom with kids and baby. My friend work in Saint Elizabeth Medical Center in labor and delivery room. Every day, she saw many of mom in drug addict (meta, cocaine) have to separate from her babies because of addiction to drug. She always saw babies in addicted from cocaine bexause of her mom use cocaine when she's pregnant."







Sedih tau bila dengar kisah sebegini. Sebelum mengandung dulu, saya selalu menonton Intervention di A&E.




Intervention™ is a powerful and gripping television series in which people confront their darkest demons and seek a route to redemption. The Intervention Television series profiles people whose dependence on drugs and alcohol or other compulsive behavior has brought them to a point of personal crisis and estranged them from their friends and loved ones. Each Intervention episode ends with a surprise intervention that is staged by the family and friends of the alcohol or drug addict, and which is conducted by one of three Intervention specialists: Jeff VanVonderen, Candy Finnigan and Ken Seeley. Intervention™ raises awareness about the alternatives and treatment options available to those who suffer from an alcohol or drug addiction, and gives hope to families who have nowhere left to turn





Saya seakan tidak percaya wanita dan perempuan serta gadis adalah antara paling ramai yang berkecimpung dalam bidang ni. Takut pon ada. Satu kes, dimana anak-anak mahukan ibunya kembali pada asal- dimana ibunya seorang alcoholic. Sangat menyedihkan, ibunya minum arak seperti minum air masak biasa. Mabuk setiap masa. Oleh kerana tidak tahan dengan sikap ibunya, suami dan anak lari meninggalkan ibunya. Ada tu kes ibu dan anak sama-sama gian pada dadah- heroin. Takutnya bila menonton kisah ini. Tapi setelah mengandung dan bersalin, saya tidak lagi mengikuti program ini. Nau'zubillah..


Kata Candy lagi, bila dah sentiasa gian dengan dadah, susah nak berhenti tau. Syukurlah kita dilahirkan dalam agama Islam yang mengharamkan benda-benda sebegini walaupun ramai mereka yang terjebak. Syukurlah kita dilahirkan oleh ibu yang sangat menjaga kita, syukurlah kita mempunyai ibu bapa yang baik, syukurlah nikmat yang dikurniakan.


Last but not least.. Candy cakap pada Iman..


"Iman, U're lucky becoase you have awesome mom.." Ehe (blushing)..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tak Tertahan

Bismillahirahmanirahim..



Kalau baca tajuk mesti dalam kepala fikir yang bukan-bukan-



'mesti tak tahan kencing" atau mesti 'tak tahan bau apa-apa tu' atau 'tak tertahan menanggung rindula tu' > Haha.. pandai-pandai je buat spekulasi sendiri.



Semalam kami tukar rumah baru.. ;) Sebenarnya, memang dah lama nak tukar. Awal-awal kewujudan blog ni, abgfiz je yang buat semua. Sampai satu masa, dia dah sibuk, minta isteri tolong update kan. Maklum lah, kami jauh, keluarga nak tahu perkembangan. Dah lama duk rumah lama, nak berasa duduk rumah baru. Dah lama nak pindah rumah, tapi abgfiz macam tak bagi lagi. Sebenarnya, rumah lama sangat kena dengan tajuk. Ala-ala 'journey' gitu. Pastu pulak, kalau nak tukar ingat nak 'pink' je. Yang tu memang abgfiz tak suka. (mane ade laki suke pink ;p)



Pastu semalam boss bagi izin tukar rumah. Dengan ke'blur'an ni, suka hati nak tukar, hilang semua. PAstu mengadap pc punya lama, sehingga mata naik blur, kepala pening. Bayangkan dari pagi hingga malam tau! Tuhla sape suruh gatal pi tular layout. Pastu nk pulak layout yang nature dan 3 column. Susah sungguh nak cari. Demand tinggi sungguh saya nih! ;)








Kan dah padan muka! Ehehe





Dengan izin suamiku ini, saya tukarla layout baru, link blog rakan-rakan ada yang saya ingat saya save balik. Ada yang lupa alamat minta maaf ye. Sila mention di shoutbox. Tapi yang paling ingat link fav blog. Agaknya sebab sentiasa buka blog tu kot. Maafkan saya ye semua.




Rumah ni insyaAllah sementara (mungkin setahun dua.. sekejap ke??), nanti dah jemu tukar lagi. Waktu itu insyaAllah belajar dari kesilapan lalu..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Alahai Iman..~



Bismillahirahmanirahimmm



Entah kenapa sejak kelmarin, badan terasa amat lemah. Sakit segala sendi dan urat (eceh..macam orang tua pulak ;p) Seram sejuk gitu. Nak kata demam, bila cek suhu badan tak sampai 100 F. Hanya 98-99 F je, tidak mencapai suhu demam pun. Malam tadi, dek kerana tak sihat, umi tidur awal sangat, entah dalam jam berapa- selepas telan tylenol dan menonton CSI : MIAMI.


Dah tidur tu, jam 2 pagi, Iman kejut umi minta susu. Selepas menyusu, biasa Iman tidur. Umi pula solat isya'. Lepas solat, dengar bunyi seakan Iman hisap jari. Bila tengok, YaAllah tak tidur rupanya dia. Tengah main-main sorang-sorang. Kadang dia gelak dan pandang atas. Ish seram umi. Meremang bulu roma umi. Bila dia tengok umi dok intai dia, gelak-gelak pula. Tapi Alhamdulillah bagus betol dia, Langsung tak nangis, tak kacau ayah tidur. Jam 4 baru Iman tidur, tu pon sambil hisap jari dan main. Lawakla Iman ni. Umi ni pun tak ada keje, rakam video Iman.








video







Di badan Iman pula, naik biji-biji kecil. Pada awalnya umi ingatkan ruam. Sebenarnya dah dekat sebulan biji-biji tu bertapa di badan Iman. Bermula dileher Iman, turun kebadan, kemudian ke kepala lutut, naik pula ke bahagian belakang badan dan terkini berada di lengan Iman. Namun, ianya bukan diaper rash. Apabila Megan (nurse from health depart) perasan perubahan biji-biji, ada beberapa kemungkinan penyebab nya,




Gambar blur. Iman tak duk diam. Jenuh umi nak amik. Kat leher je sempat. Badan tak sempat ;)





# disebabkan oleh bodywash. BERKEMUNGKINAN - awal-awal umi guna johnson bodywash (free soap) lepas tu guna Equate. Umi rasa sebab tukar bodywash la kot. Tapi 2 hari je guna, lepas tu umi tukar balik ke Johnson. Masih tiada perubahan dan makin teruk.




# disebabkan oleh sabun basuh kain (detergent)- Yang ini, umi rasa bukan penyebab sebabnya, sabun basuh ayah belikan yang sama je dari dulu hingga kini.




# kalau Iman minum susu lembu, kemungkinan allergic pada susu lembu. Tapi Iman full BF, tak mungkin allergic.




# ataupon disebabkan pemakanan umi. (rasanya umi tak ubah diet umi. sama je makanan dari dulu hingga kini)




# ataupon tempat tidur dan selimut. Umi dah basuh semua, tapi tidak mengubah biji-biji itu.



Semuanya tak pasti. Namun,



@ Iman tidak demam - suhu 98.2 F je.



@ Iman bergerak aktif macam biasa, menangis macam biasa, makan macam biasa, menjerit bergurau macam biasa. Jadi umi rasa mungkin biji-biji tak menjejaskan Iman.


@ Iman tak garu, tak nangis bila umi sentuh dan usap.



Cuma, bila umi sentuh tempat tu, Iman macam marah. Agaknya Iman pedih la kot. Awalnya umi risau, tapi ayah cakap Iman tak fussy, tak demam, insyaAllah tak ada apa-apa. Tapi bila nurse datang rumah concern pasal ni, dan umi pulak tel 1st nurse umi di Iowa tu, KAK JAJA, kata mereka Iman harus bertemu mata dengan pediatric Iman. Kat sini pula, kalau nak ke klinik, atau ke mana-mana sekali pon, mesti buat temujanji. Bila bincang dengan ayah, umi memang nekad nak bawa ke klinik. Pagi semalam umi tel people's health centre.. masyaAllah punyala lama nak angkat (tak terangkat pon) lepas tu lak entah berapa puluh kali umi tel. Umi taula sibuk, tapi cuba la angkat walau sekejap. Geram sungguh. Dah petang dalam pukul 4 macam tu, umi minta ayah yang tel dari opis ayah. Tak larat umi, mengadap pc. (sebab tel guna skype-jimat kre cellphone..;p) Dahla mata umi tak kuat- agaknya sekarang power spec dah naik. Hahaha. Malas sungguh umi nak update mata nih. ;)


Bila ayah tel, mahu pulak diangkat. Alhamdulillah, buat temujanji jumpa Kim Joy, nak jumpa Maryam Mahmoodian- pediatric Iman, dia banyak pesakit pula. Tak apala, asalkan Iman jumpa doktor. Dah Dr Kim tengok, dia pon tak tahu nak cakap, terus dia minta pendapat Dr Hall. Kesimpulannya, kedua-dua Dr tak tahu apa sakit Iman dan penyebab. Lawak la pulak. Justeru itu, Dr bagi prescription pada Iman - ubat sapu di leher (powder) dan di badan (liquid). Sebelum itu, sapu Aquaphor (cream for diaper rash- we got free from newborn class last summer and its recommend from pediatrition) Alhamduillah, untuk diaper rash Iman yang lepas sangat menjadi.






Aquaphor dan sebelah tu ubat dari doc. Kami amik di Walgreen (farmasi). Sini kat klinik tak ada pulak ubat. Semua pakai prescription. Susah betul.



Dah balik rumah, umi pulak rasa sakit badan. Macam nak demam tau. Tapi bezanya, suhu normal. Pelik kan? Agaknya disebabkan suhu kat luar yang turun naik la ni. Ish, minta dijauhkan. Seksa bila sakit, tak ada siapa nak jaga Iman.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hisap jari kemudian hisap kain >_<

Bismillahirahmanirahimmm


Inilah hobi Iman yang terbaru. Sengaja umi letakkan kain untuk alas- supaya Iman muntah di atas kain tu. Barang-barang mainan yang dibeli disini memang niat untuk bawa balik ke Malaysia- untuk adik-adik Iman nanti. ;) Jadi, perlu bersih untuk tahan lebih lama. Entah kenapa Iman sekarang apa yang ada dekat dengan mulut dia, semua nak masuk ke dalam mulut.























--@ semua pink - umi sangat suka pink. Kalau boleh semua nak pink. Tapi ayah tak suka pink. ;(

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Anak~

Bismillahirahmanirahim


seorang anak menyedari erti sebenar kasih ibu bapa setelah dia sendiri mempunyai
anak. Jangan sesekali memungkiri kasih terhadap kedua ibu bapa kita kelak, anak-
anak akan memungkiri kasih kita

Anak kan.. besarkan anak memanglah banyak sangat cabaran (ni baru sorang anak, mak kita- orang dulu-dulu 7, 8, 9 anak dan ada yang lebih 15) Entry di blog kakhani sangatlah menyentuh naluri keibuanku ni. Tatkala membaca entry itu sambil merenung anak yang berada disebelah. Sayu je. Teringat pula pada kedua ibu bapa dan mertua.

Melayan Nurul Iman terkadang amatlah menguji kesabaran. Sebenarnya Iman bukanlah jenis bayi yang asyik menangis dan susah. Pada awal kelahiran, Iman asyik berjaga malam. Kata doktor, bayi ketika dalam perut ibu- waktu siang adalah waktu dia tidur dan waktu malam waktu dia berjaga. Sewaktu mengandungkan Iman, waktu siang Iman jarang aktif. Hanya apabila setelah saya minum air atau makan, baru terasa gerakan dia. Tapi pada malam, iman sangat aktif sehingga tidur malam saya terganggu. Senget perut, ke sana kesini dia. Lucu juga bila merenung perut tatkala Iman bergerak aktif.

Sekarang, Iman senang. Dia hanya menangis apabila lapar, atau nak tidur atau minta diteman. Bijak ni Iman.. bila tengok umi mengadap pc je, mulala..duk 'eeekkk... arrk...' sahla tu, nak kita berada tepi dia sembang dengan dia. Dah duk sebelah Iman, mulala gelak-gelak gembira. Pandai ni.. Alhamdulillah, agaknya dia tahu umi dia je yang ada dalam rumah ni. Senang la kerja umi. Bila memasak dia diam je dalam playing gym tu. (kadang menangis juga tapi umi buat dekk je sebab nak siapkan makanan) Lepas umi buat tak tahu faham pula dia umi sibuk, diam je. Main sorang-sorang sambil hisap kedua belah tangan. Entah apa yang sedap menghisap jari. Agaknya ikut umi waktu kanak-kanak la ni. Umi dulu hisap ibu jari sehingga umur 10 tahun. Macam-macam atok letak supaya berhenti hisap jari tapi tak jadi jugak.;) ~Like mother like daughter~~

Malam tadi cadang nak lipat kain, tapi Iman asyik mengamuk. Layanla sekejap Iman. Dah tu, bila tertengok tudung. Terfikir nak pakai kan pada Iman. Bila sedang duk cuba pakai kan tu, Lucu pulak.. Dok gelak je umi malam tadi. Iman yang mengamuk terus gelak sekali. Entah dia faham tau tidak. Meh layan gambar Iman ni.










Bila dah pakaikan tudung, nampak comey pulak. Biasa muka Iman, orang cakap muka laki (ade ke patut~~???? Katanya Iman nama laki..mana ada...) Bila dah pakai tudung ni, muka perempuan pulak. Comel sangat. Wakaka. umi puji anak sendiri. Yela, mana boleh kita cakap benda tak elok pada anak, sebab itu jadi doa.

Kadang waktu malam Iman tak nak tidur, umi dengan mata tak boleh nak buka.. marah pada Iman. Tapi apabila dia tengok umi marah, die gelak ketawa pula.. Ya Allah, nak marah tak jadi pula. Itula anak.. dialah racun dialah penawar.

p/s: bila khatam buku 'keluarga bersendikan taqwa-Dr 'aidh Abdullah' terfikir, bisa kah aku mendidik anak sebegini???

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Oat dan Susu Ibu (Untuk Ummi Khayra)

Bismillahirahmanirahim


Entry untuk UmmiKhayra, sewaktu berada di hospital bersalinkan Iman, sarapan yang disediakan amatlah sedap dan menarik. Hari pertama sarapan dengan roti bakar dan BACON!!!! Ish saya tidakla makan benda haram tu, sebab hari pertama kan, jadi pihak hospital main bagi je sarapan BERSAMA menu untuk besok (breakfast, lunch and dinner). Hari ke 2 di hospital, saya bersarapan dengan susu, tea (untuk suami), oatmeal, pancake, honey, maple syrup, apple crumble. yeke??alamak..dah lupa daaa..




Oat meal..nyum nyum~~




Sebelum ni pernahla makan oatmeal tapi SANGATlah tak sedapnya. Oatmeal sahaja la. Bila minum bersama susu ok je. (saya suka yang instant 3 in 1 tu.. selalu beli di matrik.. lupa sungguh!!) Tapi apabila saya makan yang di hospital bersama madu dan maple syrup (sirap untuk pancake) tu.. yaAllah bertambah selera saya. Jadi, balik rumah saya minta abgfiz belikan oat yang instant tu. Sebenarnya, ada dalam list makanan WIC tapi abgfiz malas pulak nak ambil barang WIC, Dia hanya belikan oat yang timbang tu. 1lb ~ 99 sen. Banyak sangat dia beli. kadnag je pon saya makan ekekeke.





Maple syrup


Semalam sarapan dengan oat. Oat + air = masuk dalam microwave ~ 2 minute dah siap. Makan bersama maple syrup (sirap pancake tu). Cepat muak tapi.. sepanjang hari tu.. memang susu banyak sangat. Malam pon sama. Susu banyak sehingga basah tshirt yang dipakai. Alhamdulillah..


Berbalik kepada tips banyakan susu ibu, agaknya oat memang merangsang pengeluaran susu ibu la. Tak pasti pula tapi kesan saya makan tu, begitulah.. ~~~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Dept of Entomology International Dinner at Antelope Park

Bismillahirahmanirahim..


Adehh..malas sungguh nak mengupdate blog ni.. Tapi Big Bosss bagi arahan..




BB : Iza, kenapa blog tak terupdate ni? Update la international dinner tuh


Secretary : Ala abg..gambar banyak sangat. Iza nak edit gambar dulu tapi tak sempat nih.


BB : Tak payah nak editla. Buh je gambar asal..


Secretary : Ye... big boss.



Sebenarnya gambar tu banyak sangat. Jadi saya editkan supaya senang nak masukan dalam blog ni. Berbalik majlis ni.. sebenarnya majlis ni majlis makan malam untuk international student je. Kebanyakan pensyarah yang mempunyai pelajar luar negara akan datang. Tapi, Dr kamble tak pulak datang tahun ini. Tahun lepas memang dia datang.





Dari atas : Blueberry cheesecake, Mihun sup kak nadiah, roti arab, di bawah para tamu





Seperti biasa, kami harus membawa makanan tradisi dari negara masing-masing. Saya yang sememangnya selera tinggi ni, memasak nasi beriani dan ayam percik, dan untuk pencuci mulut saya masakan blueberry cheesecake..yum yum~~ Nasi beriani tu feveret abgfiz. Ayam percik pula sebab malas nak buat lauk lain. Sebab ayam tu bakar je kan. Masuk oven. Tunggu masak..dah.. siap!! Blueberry cheesecake tu, saya memang mengidam. Kebetulan blueberry yang dah lama terperap dalam peti tu banyak.. Jadi dengan kemudahan internet 24 jam ni, saya "menggoogle" resepi blueberry pie filling. Dengan kepakaran "suka hati mencampak" ni, jadilah blueberry cheesecake..wakaka.. Tahun lepas saya masakan nasi hujan panas dan ayam masak rempah, tak laku nasi dan ayam tau. Apple cheesecake juga banyak tak habis. Tahun ni, semuanya licin.. yeehaaa~~~


Kami bertolak dalam jam 6 petang (eeh..sekarang maghrib kul 5, jadi 6 malam la ye..) .Kali ini, bujang teruna Suhaizi, Amel dan Hafiz Syafiq tu ikut serta. Majlis dimulakan dengan makan malam.. Wahh..tengah hari tu saya memang tak menjamah nasi pon. Jadi perut memang tersangatlah lapar. Risau nih kalau nasi dan ayam yang dibawa habis. Tapi~~ alhamdulillah kak nadiah bawa mehun sup.waaa..sup-sup ni memang kegemaran. Bila beratur (kami diantara yang terakhir) dan tiba di tempat makanan kami.. Adehhhh ayam dah 2 3 ketul je tinggal, nasi separuh lagi. Laku pulak ayam percik ni. Tapi saya mengadap mihun sup kak nadiah je.. 2 mangkuk pulak tu.

Alhamdulillah Iman diam je sejak tiba. Kebetulan ramai yang nak bertemu mata dengan Iman (ecece..tak tahan ayat tuh..). Kim ( Thailand) dan Dr Marion Ellis (kelas presentation method) duk cakap.


" she look like Hafiz". Anak ayahkan..mesti muka macam ayah~~~




Iman dengan muka blur..ekeke.. Bawah : Ralph dan abgfiz





Entah kenapa Iman malam tu tengok je orang-orang keliling. Tim kawan abgfiz banyak sungguh buat mimik muka tapi Iman tengok je. Agaknya dalam kepala dia.. 'apela orang ni..Iman tak paham apa yang dia buat'.. Iman sangatlah baik.. diam je langsung tak menangis.


Makan malam kali ni ada persembahan dari international student. Tahun lepas tak ada pulak. Tahun lepas, makan-makan dan ada kuiz yang berkaitan negara dan serangga. Silvana Moraes(Brazil) persembahkan sejarah, bahasa,(etc, etc) Brazil, Kim (Thailand) menceritakan pengalaman suka duka di Lincoln, Raplh Naraian (Guyana) , Bamphitli Banks (Africa), Ana Maria (Colombia) - seperti persembahan Silvana, berkisahkan sejarah, cara hidup negara masing-masing dan.. jeng jeng jeng.. Kumpulan dari malaysia mempersembahkan lagu 'rasa sayang'. Sebelum itu, Zaki mengetengahkan Malaysia (adeh, tak tahu nak explain macam mana ni..).





Dari atas kiri : Silvana, Ralph, Banks, Zaki dan kumpulan koir Malaysia~~`







Dalam jam 8-9 kami berangkat pulang.~~



Oh ya.. semalam tengok CSI : Trilogi. Sukaa~~ Kes bermula di Miami, seorang ibu mencari gadis perempuan yang dipercayai hilang dan hanya serpihan badan (tangan) di temui. Kebetulan di tempat yang sama, CSI menemui sebatang kaki yang dipercayai gadis dari Las Vegas, jadi Dr Ray (Las Vegas) ke Miami dan bersama Horaitio, mencari pembunuh untuk mangsa yang hilang, dan 2 orang pembunuh telah ditemui. Sebenarnya bukan pembunuh, tapi yang bertanggungjawab memotong bahagian badan mangsa. Tapi dalang disebalik pembunuh harus dicari. Besok bersambung ke New York, dan lusa ke Las Vegas. Sila tonton ye di CBS jam 9 malam (besok) dan Khamis juga di CBS jam 8 malam. Kepada yang berada luar dari US, sila download ye.. hehe~~~~


--> Bahasa bercampur maaf ya.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Iman lagi.. dan lagi..

Bismillahirahmanirahim..

Video Iman lagi.. Mak Uda..sila2 download ye..Untie Ros, tengok puas-puas ye. Atuk Piah, ni untuk atuk ye.. (psst..kalau tertengok background yang sepah shh diam -diam ye..buat tak nampak aja..)

video


Yang ni Iman bersama ayah..yeah!!

video

Ni video yang lama, Iman nak main dengan kuda tu.. Pening pale Iman..nak ambil tak sampaila ummi..


video

Ayah sedang sembang-sembang dengan Iman. Sekali lagi, Iman happy bila duk dalam changer diaper. Huh..


video

Video semalam ummi ambil, suara Iman dah serak. Iman sakit tekak la ni.. Iman boleh gelak je..;(

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Nutrition For Breastfeeding Mom~~

Bismillahirahmanirahim..





From: Nurul Izza Sent: Sunday, May 31, 2009 12:15 AM

To: mconfinement@baiboo.com.my

Subject: confinement at oversea


assalamualaikum Dr faridah,

Saya akan melahirkan anak sulung pada July 2009 dan akan melahirkan di USA dimana suami akan menjaga. Jadi bagaimana berpantang makanan di luar negara yang rata-rata susah untuk mendapatkan ramuan tradisional? Bagaimana dengan kata orang tua- tak boleh mengambil pemakanan yang sejuk seperti lobak putih dan kubis walhal apa yang saya tahu sayur itu boleh memperbanyakkan susu ibu. Bagaimana pula dengan meminum air susu segar? Adakah ia memudaratkan? Bagaimanakah caranya untuk memperbanyakkan susu walhal saya tidak berurut? Cuma set bersalin dan bekung dihantar oleh ibu dan mertua. Harap Dr Faridah dapat membantu.

Terima Kasih.

Nurul Izza Abdul Aziz

Lincoln, NebraskaUSA



Wa'alaikumussalam Nurul Izza, Tahniah anda hampir nak bersalin. Cara berpantang di luar negara agak berbeza dan tak sepatutnya menimbulkan masalah untuk ibu. Ramuan tradisional ada dijual di Malaysia dalam bentuk set. Mungkin boleh order online spt set Nona Roguy. dll. Jika sukar mendapatkannya disebabkan undang2 import/export, maka boleh usaha cari barang lain sbg ganti. Untuk mencuci, boleh gunakan sedikit garam kasar/halus (1 sudu kecil utk 1 baldi).
Rendam bahagian sulit dalam air garan untuk cepat kecutkan alat sulit yg terkoyak atau setelah episiotomi. Luka mudah sembuh. Buat setiap kali sebelum mandi atau selepas kencing/berak. Untuk mandi, gunakan spa salts yang wangi, dan gosok buang daki di badan. Minta suami tolong gosokkan spa salt. Bilas dan mandi. Untuk rambut, guna syampu wangi (Wella balsam atau Pentene milk-honey, etc). Gunakan body lotion yg wangi. Untuk pakaian, pakai bengkung dulu kemudian pakai baju longgar. Untuk makanan, makanah spt biasa, tapi tambah oats, buah-buahan dan sayur-sayuran. Rebus dan buat bubur oats, tambah gula, madu dan pisang atau epal rebus. Makanlah buah-buahan kegemaran anda. Bagi sayur-sayuran, rebuslah dulu supaya fiber/seratnya hancur elok, baru makan. Elakkan sayur mentah sebab fiber/seratnya buat kembung. Makanlah sayur supaya hemoglobin dlm darah mencukupi dan anda tak letih. Terus makan pil antenatal walaupun selepas bersalin. Ia bagi mengekalkan iron/ferum/Fe bagi membuat hemoglobin. Jika anda nampak pucat dan sentiasa rasa letih, ia tanda hemoglobin tak cukup. Sekali sekala makanlah daging untuk tambah darah. Minum banyak air untuk dapat banyak susu. Minum fruit juice, Milo, air coklat, dll. Elak teh & kopi sebab ia buat anda banyak kencing. Makan & minum 30 minit sebelum dan selepas menyusu bayi. Banyakkan rehat supaya pengeluaran susu tidak terjejas. Selamat Bersalin
.

Faridah







Ini email yg saya dapat setelah bertanyakan makanan pantang kepada Dr Faridah di baiboo. Jadi, kepada yang berpantang, makanlah makanan yang berkhasiat untuk menghasilkan susu, juga untuk kesihatan kita.



Dibawah ni saya copy dari article breastfeeding yang dapat dari newborn class.


Tips


# drink water or juice when thirsty

# try not drink more than 1 or 2 drinks each day with caffeine, such coffee and soda pop ( Alhamdulillah ummi memang tak minum kopi, Nescafe, dan air soda –air gas)

# you can eat almost any food when breastfeed. If baby act fussy and uncomfortable after u’ve eaten a certain food 2 or 3 times, do not eat this. (takat ni Iman ok je ummi makan apa)

# No heavy or regular drinking alcohol (of course ummi tak minum)

# any medicine or drug – as advice from doctor


If mom which want to improve blood iron, must eat foods with rich iron ex: liver, red meat, poultry, dark green leaf, whole grain bread and cereal. Foods high in vit C also help the body absorb iron. Caffeine in coffee and colas and the tannin in tea can reduce iron absorption. Drink juice or eat citrus foods with your meal. Calcium also can break iron. So, do not take milk with the iron food. ( Ummi liat sangat nak minum jus. Sebab tu, jus dalam peti bersepah, sampai tak muat peti. Ayah selalu bising ummi tak minum..tapi perut ummi kecik kan, nak minum susu lagi, minum jus lagi, nak minum air masak lagi.. Tapi ummi memang kena minum sebab ummi memang low iron)


Good nutrition choices for breastfeeding mothers

# Grain, cereal rice, pasta – 6 - 10 per day -

# Vegetables – 3-5 cup per day – raw leafy vege such lettuce, spinash, broccoli, cauliflower, vegetables juice, such as tomato juice (ummi memang suka sayur tapi sawi, karot, ulam-ulam paling ummi suka)

# Fruit – 2-4 cup – fresh, cooked, canned fruit, peaches, pears, melon, nectarine, apple, banana. Pick at least one fruit with high vitamin C such, strawberries or orange each day. ( ummi liat sikit nak makan, kalau strawberi ummi suka sangat)

# Meal, Poultry, Fish, Eggs, Dried bean, Nuts. – 2-3 serving each day – cooked meat, fish, cooked bean, tofu, sunflower seed ( lot of iron) peanut butter, pumpkin. Nut and peanut are high in fat so use sparingly ( ummi makan daging dan ayam, kadang ikan salmon. Ummi suka sunflower seeds tu, peanut butter pon ummi je makan. Ayah tak pon dan ummi suka sangat tofu, tiap hari ummi goring masuk dalam sayur ummi..sedap..)

# Milk, yogurt, cheese - 4 serving per day – 1 cup milk, 1 cup yogurt, 1 cup buttermilk, custard pudding, ice cream, ice milk ( ummi liat sikt nak minum susu banyak-banyak ni. Kat Malaysia ummi suka minum tapi kat sini liat sikit..)

# Fat, oil, Sweets – Use sparingly, these are the “sometimes” foods as cookies, cakes, candy, salad drasing, mayonnaise and ice cream. No need to meet daily nutritional. (ummi tak berapa nak makan benda macam ni. Cookies tu makan yang oreo je ;))



p/s: semoga dapat menjawab soalan kawan-kawan yang BF. ok?




Kat atas ni makanan yang ummi dapat dengan program WIC tu. Tengokla.. juice punya berlambak di peti ais, tak larat ummi nak minum. Ayah memang tak minum.. Kepada sesiapa nak sila datang rumah amik je.. ;p

# 100% juice tu dari buah yang diperah dan tidak dicampur dengan gula. Sangat bagus tapi.. adeh..kalau oren tu masam ohhh.. Kena campur dengan air. Tak perlu masukan gula sebab dah sedia manis..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Permintaan ramai ~~




Bismillahirahmanirahim..


Atas permintaan ramai.ecece.. meh tengok Iman ketawa dan bercakap ( entah apa tak paham). Lina, mak tengok ya moga-moga rindu terubat. Cik arr..meh tengok Iman ni.. Ros, ni dia anak buah yang beria nak cubit ;p


video



Ni video time nak salin diaper Iman. Entah kenapa bila letak je di tempat changer diaper ni, gembira sangat. Asyik duk menjerit nak gelak dan sembang. Tak paham ummi. Ni malam tau pukul 12 gitu. Mata ummi dah tak leh buka, tapi Iman nak main juga. Bila cek, ohh Iman dah nak kena tukar diaper...




video




Yang ni pulak lepas Iman bangun dari tidur, bila tengok je ummi terus sengih-sengih. Sebelum tu melalak. Tapi masa ni, lampu tak buka. Jadi gelap sikit. Maklum saja, sekarang musim luruh-sejuk jadi matahari tak secerah musim panas.




video

Sebenarnya tak nak upload video ni, tapi sebab Iman banyak pula sembang dan gelak..jadi upload jela..Abaikan background belakang ye. Sepah. ;) Maklum saja, kalau nak tidur siang, terpaksa bentang selimut. Sejukkkkkkk ..~~~~

Kat bawah ni pula gambar Iman, sebenarnya perubahan muka Iman. Muka Iman ni asyik berubah aja. Sat muka ummi, sat muka ayah. Tapi banyak ikut ayah. (dah nama anak ayah kan ;p) background gmbar tu, putih je.. Tadi dah edit tapi lupa pulak nak buh kaler background. Layan aja ye.





p/s: moga-moga Mak, Lina, Cik arr, terubat rindu pada Iman ya. ;)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan