RSS

Ayam percik (Kelantan version)

Resepi dari mama - ayam percik versi Kelate. Gambar tak sempat nak snap, ayam dah kena ngap!! Asal memang tak tahu menahu resepi ayam percik putih ni. Tapi oleh kerana arwah atuk teringin sangat nak makan, jadi belajarlah daripada mama. Yuk, hayati bahan-bahan dan cara membuat..



Bahan:
1/2 kg ayam (dibersihkan dan dipotong)


Bahan perap:
3" halia
5 ulas bawang putih
2 batang serai
1/2 belah bawang besar (onion)
sedikit garam


Kuah:
1" halia
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
2 cawan santan pekat
1 batang serai- dititik



Cara-cara :

Bahan perap di blend bersama sedikit garam. Perapkan bahan blend bersama ayam. Lagi lama,lagi enak. Untuk kuah, bawang putih, bawang merah dan halia ditumbuk sehingga lumat. Bahan tumbuk tadi ditambah ke dalam santan pekat. Dengan api yang perlahan, masak santan perkat bersama bahan tadi sehingga pekat. Kacau sentiasa. Ayam yang diperap tadi dicampurkan dengan sedikit kuah percik tadi dan rebus sehingga ayam empuk. Bakar ayam sehingga masak sambil percikkan kuah tadi.

** Iza guna oven, jadi ayam terus masuk oven tanpa rebus.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

4 comments:

Anonymous said...

bahan2 senang dapat nih..
bleh klu nak try ni..
huhuhu

NURUL IZZA said...

silalah memahirkan tangan anda dengan memasak..resepi plg senang utk org bujang..huuhuk

Anonymous said...

za ni kelate version deh hehe... pahang version nanti akk ajar k haha

NURUL IZZA said...

leh je..ni sal pe tau kelate version..sbb atuk johor ckp kt kelate je ade percik mcm ni..dia makan ms kenduri kwin hr tuh..pastu terus jatuh hati..=)

Alhamdulillah, terima kasih kerana membaca. Syukran Jazilan